Mural “Vincent’s Views” compleet

Gepubliceerd op: 12 september 2019 14:46
Gewijzigd op: 12 september 2019 9:54

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Centrum: Afgelopen vrijdag 6 september heeft wethouder Antoinette Maas feestelijk de Van Gogh Mural  “Vincent’s Views” onthuld die door vormgeefster Ilse Weisfelt is gerealiseerd op de vier dragende pilaren van het Traverse viaduct over de Zuid-Willemsvaart. Deze mural is onderdeel van het project Van Gogh Murals van Zuidlijn.

Zuidlijn, een samenwerkingsverband van de gemeenten Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en de provincie Noord-Brabant, heeft het initiatief genomen om in alle 5 gemeenten een muurschildering te realiseren geïnspireerd door Van Gogh. De mural in Helmond is de vijfde en laatste muurschildering van dit project. Op de 4 pilaren van het viaduct, aan weerszijde van het kanaal, wordt in een eigentijdse vorm uitwerking gegeven aan het thema. De pilaren zijn weliswaar afzonderlijk te bekijken maar gaan ook een verbinding aan. Ilse Weisfelt is een jonge kunstenaar die gestudeerd heeft aan de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch.

De mural is in een kort tijdsbestek gerealiseerd. Over het ontwerp zeg Ilse: “Ik ben aan de slag gegaan met de arbeiders waar Van Gogh zo door gefascineerd was. Deze komen in verschillende herhalende patronen op de pilaren. De ene zijde laat steeds de 'arbeider' zien, de andere zijde is een variatie op het Brabants landschap (het Kerkje dat Van Gogh vaak geschilderd heeft, houten stammen, en velden). Ik laat deze dan afwisselen, zodat je wanneer je bijvoorbeeld naar de aardappelpoters kijkt, aan de overzijde van het kanaal de velden ziet. Op de korte zijdes van de driehoeken ontmoeten de twee kanten elkaar, hier ontstaat een soort overlap.”

Cultuur in het centrum

“Met het Kasteel, het Speelhuis en het museum om de hoek past deze mural perfect op deze plek in Helmond. Daarnaast verlevendigt de mural de looproute vanuit de parkeergarage naar het centrum”, aldus een enthousiaste wethouder Maas.

Derde mural in Helmond

De Van Gogh Mural is de derde grote mural in het centrum van Helmond en wordt in opdracht van de gemeente Helmond gemaakt. Eerder heeft Stichting Carat het initiatief genomen voor de muurschilderingen op de bibliotheek en aan de Parkweg. Om de Van Gogh Mural mogelijk te maken heeft Stichting Carat financieel bijgedragen. De komende jaren zal Stichting Carat nog meer murals in Helmond realiseren.

De murals zijn compleet! (Bron foto; Wim van den Broek).

Dit nieuwsbericht is 281 keer bekeken

X
X