Mist u de Helmondse evenementen?

Gepubliceerd op: 5 november 2020 18:05
Gewijzigd op: 5 november 2020 13:11

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Helmond leeft al acht maanden in de onzekerheid van het coronavirus. Dit betekent ook dat veel zaken dicht zijn en dat alle grote evenementen dit jaar geen doorgang konden of kunnen vinden. Denk hierbij aan het Sinterklaasfeest, maar ook de Kasteeltuinconcerten en de schaatsbaan.  Evenementen vieren in deze roerige tijden zit er dan ook niet in en mocht dit wel kunnen, is het de bedoeling dat het op anderhalve meter afstand gebeurt: wat vindt de Helmonder daarvan?

Voor Weekkrant De Loop Helmond een goede reden om opdracht te geven aan Toponderzoek voor een onderzoek naar de mening van de Helmonders. Toponderzoek is een onafhankelijk onderzoeksbureau uit Horst wat veelal werkt voor overheidsinstellingen in Nederland. 636 Helmonders namen afgelopen week deel aan het onderzoek van Tip Helmond. Zij kregen diverse vragen voorgelegd over dit onderwerp. In dit artikel delen we graag de resultaten met u.

Heeft Helmond genoeg evenementen?

33% Van de respondenten vindt van wel. Vanwege de crisis zijn de mogelijkheden beperkt, maar mochten er in de toekomst evenementen georganiseerd worden terwijl de crisis nog heerst dan zou dit moeten kunnen. “Als de mensen zich aan de regels houden, maar ik ben bang dat niet gebeurt.” Ook 9% Van de respondenten denk dat het niet goed werkt in deze tijd. “Zolang het coronavirus aan de winnende hand is en maatregelen nodig zijn om het onder controle te krijgen, is het niet gepast om evenementen te organiseren. Je hebt altijd mensen die zich niet aan de maatregelen houden.” 28% Vindt dat er te weinig wordt georganiseerd, maar hier wordt aangegeven dat de respondenten begrip hebben voor de huidige situatie. “Het zijn er te weinig, maar in de huidige situatie is daar niks aan te doen.”

Evenementen die de komende tijd niet doorgaan

Sinterklaasintocht

Zoals vele evenementen zal ook de Sinterklaasintocht en het bijkomende Kasteel van Sinterklaas niet door gaan. 78% Vindt dat de organisatie een (zeer) goede beslissing neemt. “De Sint wil ook geen Corona”, wordt genoemd. Veel respondenten geven aan dat er wegens de omstandigheden geen andere keuze is. “Het is jammer voor de kinderen, maar gezondheid gaat voorop.” 11% is het niet eens met de beslissing en geeft aan dat een evenement op afstand gemakkelijk gerealiseerd had kunnen worden.

Als alternatief worden diverse mogelijkheden genoemd: een Sinterklaas drive-through, een film die wordt uitgezonden via de lokale omroep of een boodschap die wordt ingesproken door Sinterklaas en een intocht zonder publiek worden vaak genoemd.

Een drive-through ziet echter 38% niet zitten. Ook hier moet er afstand gehouden worden tot de sint en zijn pieten. Ook worden er twijfels gezet bij de verkeersveiligheid. 32% blijft neutraal op de vraagstelling. “Je moet dan wel kunnen handhaven dat de mensen voldoende afstand van elkaar nemen. Vaak wordt het een heel lange wachtrij en stagneert de doorloop.”  21% Is het (zeer) eens met de beslissing om een drive-through te organiseren en een enkeling noemt het een ‘creatieve oplossing’.

Op de vraag of het Kasteel van Sinterklaas een aanwinst is voor Helmond vindt 85% van wel. “Als er gezinnen uit andere steden hier een hotelkamer boeken om het Kasteel van Sinterklaas te bezoeken, dan mag je toch van een groot succes spreken.”

Carnaval in de stad

Veel carnavalsverenigingen hebben besloten om carnaval dit jaar niet of in kleine vorm te vieren. De Helmondse optocht in het centrum gaat bijvoorbeeld niet door.

Er worden een aantal scenario’s geschetst voor carnaval 2021. 60% Is van mening dat helemaal geen carnaval vieren de beste optie is. “Geen risico nemen. Met carnaval wordt alcohol genuttigd. Een polonaise is ook niet uitvoerbaar met 1,5 meter afstand. Harde muziek waardoor mensen dichter naar elkaar komen om iets te kunnen zeggen. Meezingen wat niet gewenst is en zo zijn er nog meer voorbeelden.”

Schaatsbaan in Helmond

In december pronkt in het centrum van Helmond de schaatsbaan. Ook die zal dit jaar niet doorgaan. 74% begrijpt deze beslissing (zeer) goed. “Het is met zeer weinig publiek voor de organisatie niet rendabel te maken. De kosten worden dan te hoog, maar andere jaren vind ik de schaatsbaan een verrijking van de binnenstad.”

Tot slot: welke uitspraak past het best bij uw mening?

84% is het eens met de stelling:Evenementen moeten worden geannuleerd indien niet alle geldende coronaregels kunnen worden nageleefd.” Hierbij wordt gezegd: ““Alle evenementen stoppen tot er een vaccin is.” 3% is het eens met: “Evenementen moeten altijd door kunnen gaan. Bij evenementen hoeven niet alle geldende coronaregels nageleefd te worden. Een enkeling stelt:”  We kunnen niet elk gevaar uit de weg gaan in onze levens, er bestaan hierop geen garanties. Wel goed na blijven denken en mensen hierop attenderen daar waar nodig.”

Tip Helmond

Tip Helmond Mensen hebben vaak hun mening klaar. Ze zijn voor of tegen een nieuw idee dat opborrelt in Helmond. Onderzoeksbureau Toponderzoek wil de betrokkenheid van de inwoners van Helmond vergroten. Via het panel TipHelmond (700 panelleden) kunnen alle inwoners in de gemeente Helmond hun mening kenbaar maken over onderwerpen die leven in hun samenleving. Ze geven raad, tips, om een gemeenschappelijk vraagstuk aan te pakken. Invullen van de enquête duurt slechts 5 minuten.

Het gehele rapport kan gelezen worden op www.tiphelmond.nl/onderzoeksresultaten of mail naar redactie@deloop.eu voor het gehele rapport.

*Dit onderzoek heeft plaatsgevonden voor de aanscherping van de maatregelen.


Dit nieuwsbericht is 209 keer bekeken

X
X