Militair garagebedrijf strijkt tijdelijk neer aan de Mierloseweg

Militair garagebedrijf Mierloseweg oefening landmacht
Gepubliceerd op: 14 april 2021 13:52
Gewijzigd op: 15 april 2021 9:09

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

HELMOND | MIERLO-HOUT Deze week kleurde het terrein voor ons kantoorpand, het terrein van Jumbo aanhangers, legergroen. Er werd een militair garagebedrijf opgezet door het 133 herstelpeloton van Vredepeel, onderdeel van 13 herstelcompagnie Oirschot. Een groep van tientallen heren bivakkeert een week op deze herstellocatie en voert allerhande reparaties en onderhoud uit.

We spraken met kapitein Herman over hoe zij op deze plaats terechtgekomen zijn. Hij vertelt: “We zijn hier met een gemengde club, paars zoals wij dat noemen. Dat wil zeggen: van zowel de landmacht als de luchtmacht. Voor onze oefeningen zoeken we altijd naar een mooie locatie. We hebben uiteraard goede oefenterreinen middenin het bos, maar het is goed om dit soort trainingen ook elders te doen. Als het kan, zoeken we een goede infrastructuur op en bijkomend voordeel is dat we zo ook zichtbaar zijn voor de mensen. En dat werkt: we zijn al regelmatig aangesproken door voorbijgangers. Niet alleen door mensen die nieuwsgierig zijn naar wat we doen, maar ook oudere mannen die komen praten over hun dienstplicht. We trekken de aandacht op een positieve manier en dat is natuurlijk mooi.” De militairen die hier nu hun werkzaamheden verrichten, zijn monteurs. Het is mede daardoor dat er geen dames te vinden zijn.

F | Wendy Lodewijk


“Binnen defensie zijn die er wel hoor”, legt Herman uit. “Maar deze technische kant is gewoon minder in trek. Dat ligt niet zozeer aan defensie, in zijn algemeenheid zijn er al weinig dames die automonteur zijn.” Buiten het ‘gewone’ werk is het aanwezig zijn op dit tijdelijke oefenterrein een goede mediatraining. Herman licht toe: “Onze mensen worden de hele dag door aangesproken. Het is belangrijk dat we dan goede voorlichting geven, maar we hebben bijvoorbeeld ook een groep studenten op bezoek gehad. Zij zitten op het mbo die hen voorbereidt om later te kunnen solliciteren als militair.”

De doelstelling van deze training is om zelfstandig de taken uit te kunnen voeren. “Je weet van tevoren nooit waar je terecht komt in een conflict. Je moet dan goed weten waar je mee bezig bent, wat je nog moet gaan doen, wat je allemaal nodig hebt en hoe je dat allemaal mee moet nemen. Denk aan alle materieel die nodig is voor de reparaties en onderhoud van de voertuigen, maar ook aan spullen om een slaapplek te creëren, voldoende eten en drinken en aan wapens. Je moet je immers ook kunnen verdedigen. Er wordt fysiek dan ook het nodige van onze mensen gevraagd. Ze zijn monteur, maar blijven daarnaast natuurlijk ook militair. Ze moeten daarom alles met zich meenemen de hele dag.” Het feit dat ze ook continu een geweer bij zich dragen, is voor veel voorbijgangers indrukwekkend. Oefeningen als deze blijven nodig, omdat er te allen tijde ploegen uitgezonden moeten kunnen worden. Defensie is daarom altijd op zoek naar gedreven vakmensen om de verschillende teams te komen versterken.

Meer informatie?
Wil je meer informatie of heb je interesse om te solliciteren? Kijk op www.werkenbijdefensie.nl/oirschot
Volg onze 13 Lichte Brigade ook op Facebook, Instagram en YouTube @13lichtebrigade


Dit nieuwsbericht is 194 keer bekeken

X
X