Middelbare scholen gaan met coaches werken

middelbare scholen werken met coaches
Gepubliceerd op: 11 februari 2021 14:00
Gewijzigd op: 11 februari 2021 10:07

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Betere begeleiding dan ooit

HELMOND Als het nieuwe schooljaar na de zomer begint, hopelijk in enigszins normale omstandigheden, gaat er wat veranderen voor middelbare scholieren in Helmond. Op zowel het Carolus als het Dr. Knippenbergcollege worden coaches geïntroduceerd. Naast de mentoren zorgen zij voor een nog betere begeleiding. 

We beginnen op het Carolus. “Vanaf volgend schooljaar hebben we mentoren én coaches”, vertelt directeur Ruud van de Westerlo. “De mentor is verantwoordelijk voor de studievaardigheden en het groepsproces. De coach volgt je persoonlijke ontwikkeling, stelt doelen met je op, zorgt voor de optimale begeleiding. Zo zorgen we ervoor dat leerlingen nog beter gezien en gehoord worden. Drie keer per week kunnen de leerlingen gebruik maken van zo’n coachmoment, waarmee we elke lesdag beginnen. Een jaar later voeren we flexmomenten in, waarmee de leerlingen meer keuzemogelijkheden voor verbetering, uitdaging en verdieping krijgen. In twee stappen verrijken we zo ons onderwijs.”

De Knip start na de zomer al met een flexibel rooster. Directrice Jule Frantzen: “Het concept is elders in het land succesvol, wij brengen het nu naar Helmond. Naast alle bestaande vakken komt er in het rooster ruimte voor individuele behoeften, voor maatwerk. In de flexlessen is er keuze voor een extra vakles, maar er kan ook gekozen worden voor studiebegeleiding, ontwikkeling van vaardigheden, ondersteuning bij leren leren en talentontwikkeling. De coach helpt bij de invulling. Leerdoelen komen in dit proces centraal te staan. Je verlaat ons uiteindelijk met een diploma, dat blijft centraal staan. Maar het pad daarnaartoe, dat krijgt op Campus De Braak een flinke impuls.”

Goede begeleiding op maat is al langer ingebed in het onderwijs op het Vakcollege en de Praktijkschool; binnen de scholengemeenschap vinden we ondersteuning en welzijn erg belangrijk.

Positiviteit
Mooie ontwikkelingen dus, maar voorlopig ligt er natuurlijk nog de uitdaging van deze tijd. Het anticiperen op de corona-omstandigheden. Het nieuws wordt gedomineerd door sombere berichten over leerachterstanden, eenzaamheid en stress. De scholen van OMO Scholengroep Helmond focussen de komende tijd heel bewust op positiviteit. Wat kan er nog wel? Op het Vakcollege Helmond is er binnenkort een bingo voor alle leerlingen, het Carolus heeft de online Talent Night en een Game Night. Het Dr. Knippenbergcollege start de carnavalsvakantie met de Knip Positieve Top 500: een livestream met 27 uur muziek, waarbij leerlingen inbellen om over hun lievelingsliedjes te praten met docenten. Afgelopen weekend was er ook al de kookwedstrijd voor 70 leerlingen, waarbij vooral de positieve vibe opviel. En zo blijven we elkaar vinden in een moeilijke, onzekere tijd. Met opgeheven hoofd en een lach op het gezicht.


Dit nieuwsbericht is 1019 keer bekeken

X
X