Michelle kookt: Pizza di scarola

Gepubliceerd op: 26 mei 2020 9:05

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Deze Napolitaanse ‘pizza’ heeft op het eerste gezicht weinig weg van een traditionele pizza. Deze hartige taart met andijvie heeft zijn naam te danken aan het deeg waarmee hij wordt bereid, namelijk pizzadeeg. Inmiddels bestaan er veel varianten op het deeg waarmee de pizza di scarola wordt bereid, zo is een boterdeeg (zoals dat voor hartige taart) inmiddels ook een acceptabele vervanging. In dit recept gebruik ik een variant op het traditionele pizzadeeg. 

Ingrediënten voor een taart van 25-30 cm diameter:

600 gram bloem 

400 milliliter water

7 gram verse gist (of 3 gram droge gist)

1 eetlepel suiker 

15g zout

2 kroppen andijvie (ca 1kg)

40g pijnboompitten 

Een handjevol rozijnen 

3 eetlepels kappertjes 

50g zwarte olijven 

3 ansjovisfilets uit een blikje

2 teentjes knoflook 

Olijfolie

Meng de gist met de eetlepel suiker en een klein beetje van het water in een kommetje tot alles opgelost is. Meng in een andere kom bloem en zout en maak met je hand een kuil in het midden. Giet hier het gistmengsel een groot deel van het water in en roer het met een houten lepel tot het samenkomt. Voeg dan de rest van het water toe en meng dit weer. Kneed/bewerk het deeg ongeveer 10 minuten met je handen. Het deeg zal aardig plakkerig zijn, dat is normaal. Na de 10 minuten moet het deeg egaal en soepel zijn, en iets minder plakkerig. Bedek de kom met een vochtige theedoek of plasticfolie en laat het 2,5 tot 3 uur rijzen. 

Bereid nu de vulling. Was en snijd de andijvie in stukjes. Verhit in een grote pan een bodempje olijfolie en voeg hier de olijven, kappertjes, ansjovisfilets, rozijnen en de lichtjes geplette teentjes knoflook aan toe. Roer dit door tot de ansjovisfilets uit elkaar zijn gevallen en de knoflooksmaak in de olie is opgenomen. Verwijder de teentjes uit de pan en voeg de andijvie toe. Doe een deksel op de pan en laat de andijvie gedurende 10-20 minuten zachter worden en slinken. Verwijder elke paar minuten de deksel om te roeren. Breng uiteindelijk de vulling op smaak met zout en peper. Het kan zijn dat er geen zout meer nodig is omdat de kappers, olijven en ansjovis al aardig zout zijn. Laat de vulling staan om af te koelen en giet het voor het vullen door een zeef af om het overtollig vocht te verwijderen. 

Na de rijstijd leg je het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Snijd het in twee stukken, het ene iets groter dan het andere, en druk elk stuk met je handen plat terwijl je het ook lichtjes rekt. Het grootste stuk gaat de bodem vormen en moet groter dan je bakvorm zijn zodat er stukken deeg over de rand zullen hangen. Het kleinere stuk gaat het deksel vormen en moet in principe net zo groot als je bakvorm zijn (snijd dus eventueel overtollig deeg af). Vet je bakvorm goed in met olijfolie of boter en leg je bodem erin. Druk het tegen de bodem en randen en laat het overtollig deeg over de rand hangen. Snijd dit af waar het langer dan 2 centimeter is. Vul dit met de andijvie en giet nog een straaltje olijfolie over de vulling. Leg dan de bovenkant van het deeg op de vulling, en vouw de overtollige stukken deeg van de bodem hierover en druk/knijp zachtjes om goed af te sluiten. Bestrijk de bovenkant met een beetje olijfolie en laat de taart nog 30 minuten staan. Verwarm ondertussen de oven op 200C en bak de taart 40-45 minuten tot de bovenkant mooi gebruind is. Het kan alsnog zijn dat er veel vocht in de vulling zit waardoor de bodem misschien niet goed gegaard is. Als je je bakvorm goed hebt ingevet en de taart goed afgesloten, kun je hem direct na het bakken makkelijk omdraaien en nog even met de bodem naar boven verder bakken tot de bodem goed gegaard is. Laat de taart iets afkoelen voor het serveren. Je kunt hem ook koud opdienen, wat het een uitstekend gerecht voor je lunchbox of een picknick maakt! 


Dit nieuwsbericht is 141 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X