Michelle kookt: pasta e fagioli con le cozze

Gepubliceerd op: 8 mei 2020 15:21

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

“When the stars make you drool just like pasta fazool, that’s amore” is een verwijzing naar het gerecht pasta e fagioli, letterlijk ‘pasta en bonen’. Dit gerecht komt uit de regio Campania, waar men al eeuwenlang met een beperkt aantal goedkope ingrediënten wonderbaarlijk lekkere recepten op tafel tovert. De toevoeging van mosselen, die hier in de baai van Napels in overvloed te vinden zijn, is een klassieke variant en maakt dit gerecht onweerstaanbaar lekker. 

Ingrediënten voor pasta e fagioli con le cozze  voor vier personen: 

1 kilo mosselen

Een bosje peterselie

Een klein, gedroogd chilipepertje (optioneel)

olijfolie

1 middelgrote wortel

1 ui

1 selderijstengel

Een handjevol kerstomaten

twee blikken of potten borlotti- of cannellinibonen

220 gram pasta corta (pasta van een klein formaat, zoals ditalini).

Bereidingswijze: 

Spoel en schrob de mosselen schoon en verwijder de baard. Verhit in een grote pan (met een bijbehorend deksel) een aantal eetlepels olijfolie, de licht gekneusde peterselietakjes (zonder de blaadjes), het licht geplette teentje knoflook en eventueel het pepertje. Fruit dit circa 2 minuten en voeg dan de mosselen toe. Dek de pan af met het deksel en schud de pan regelmatig totdat alle mosselen net geopend zijn. Draai dan het vuur uit en giet de mosselen af door een fijne zeef met een kom eronder, om het kookvocht op te vangen. Verwijder de mosselen uit de schelpen en laat er eventueel nog wat in de schelp als decoratief element op je bord. 

Hak vervolgens de wortel, ui en selderij fijn. Verhit een bodempje olijfolie in een pan en fruit de groenten op een matig vuurtje tot ze zacht en wat in formaat afgenomen zijn. Snijd de tomaten in stukjes en voeg ze toe aan de pan. Bak op een hoog vuurtje tot de tomaten zacht zijn en hun vocht hebben losgelaten. Laat de bonen uitlekken en voeg ze aan de pan toe. Roer dit kort door en plet met de achterkant van een lepel een deel van de bonen in de pan. Giet het kookvocht van de mosselen in een maatbeker en voeg warm warm water toe totdat je in totaal 800ml vocht hebt. Giet dit in de pan en voeg goed wat peper en zout toe.  Breng het geheel zachtjes aan de kook en voeg dan de pasta toe. Roer dit regelmatig door zodat de pasta niet aanbakt en gelijkmatig kookt. Ongeveer drie minuten voor de al dente kooktijd die op de verpakking van de pasta staat aangegeven, voeg je de mosselen toe om ze op te warmen en verder te garen. Op dit moment zal een groot deel van het kookvocht al door de pasta zijn opgenomen en de truc is om het overige deel tot het juiste punt te laten verdampen tijdens het koken van de pasta. Het eindresultaat moet een romig geheel vormen. Draai het vuur uit zodra de pasta nét niet al dente is, de pasta zal namelijk nog een beetje verder garen in de hete pan. Hak de peterselieblaadjes fijn en roer ze door je pasta voor het opdienen.

Buon appetito!


Dit nieuwsbericht is 89 keer bekeken

X
X