Mag ik op je rekenen?

Gepubliceerd op: 28 januari 2021 10:00
Gewijzigd op: 28 januari 2021 9:03

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND Wat gebeurt er toch om ons heen? Ik vind het verschrikkelijk wat er gaande is, in Helmond maar ook op andere plekken in Nederland. Is dit hoe wij met elkaar om willen gaan?

Beste jongeren, het is niet stoer of leuk om onrust te zaaien in onze stad. Ben je er trots op dat inwoners en ondernemers bang zijn voor jullie? Dat winkels eerder sluiten uit angst om geplunderd te worden, kinderen en ouderen bang zijn om rellen mee te moeten maken? Ik kan mij niet voorstellen dat je daar trots op kunt zijn. Oproepen tot rellen horen zeker niet thuis in Helmond. En geweld tegen de politie is al helemaal onacceptabel. 

Ik begrijp dat het een lastige tijd is voor jullie: scholen die dicht zijn, geen feestjes en niet gezellig met elkaar op stap kunnen gaan. En dan ook nog die avondklok. En toch reken ik op jullie, dat ook jullie je de komende tijd houden aan de maatregelen tegen corona. 

Beste ouders en verzorgers, ik richt mij ook tot u. Weet u waar uw kinderen zijn als ze thuis weggaan? Heeft u ze gevraagd of zij onderdeel zijn van deze groepen die twee avonden op rij onrust veroorzaken? Ik kan mij niet voorstellen dat u het van uw kinderen accepteert dat ze spullen van anderen vernielen. Wat zich nu afspeelt in het land is niet normaal en mogen wij ook nooit normaal vinden. Met elkaar moeten wij deze onrust een halt toeroepen. Ik reken ook op u! 

De veerkracht in Helmond hebben we de afgelopen dagen weer gezien. Ik ben trots op onze stad en ik voel de steun vanuit de stad. Met elkaar vinden we wat er gebeurt niet normaal. Ik kan niet begrijpen dat deze kleine groep onruststokers de stad op z’n kop zetten. Ik ben trots op iedereen die zich iedere dag inzet om Helmond beter, mooier en fijner te maken. Ook in deze moeilijke periode met coronamaatregelen. 

Vanaf aankomende week starten we ook in Helmond met vaccineren, waarmee we een volgende stap in de goede richting zetten. 

Ik wil ook via deze weg mijn grote waardering uitspreken voor het kordate optreden van de politie. Mannen én vrouwen die zich iedere dag inzetten om de rust in onze stad te bewaren. Geweld tegen hulpverleners is écht onacceptabel. Politiemensen hebben thuis ook een partner, kinderen en vrienden. Maar zij staan wél voor ons klaar, dag en nacht. Zíj zijn het die juist een stap naar voren doen wanneer ieder ander een stap opzij zet. 

Gelukkig heb ik de afgelopen dagen meer inwoners zien opstaan tegen het geweld in onze stad. Jongerenwerkers, toezichthouders en vele anderen staan met ons op tegen geweld. De steun van de supporters van Helmond Sport om - letterlijk - voor de ondernemers van Helmond te gaan staan, doet mij goed. Maar laten we de politie vooral hun werk laten doen met handhaven.  

Het is goed dat we met elkaar opstaan tegen geweld. Uitspreken dat je het oneens bent met keuzes en beleid? Natuurlijk, dat mag altijd. Maar rellen en geweld hebben daar echter niets mee van doen. En zullen we in Helmond ook nooit accepteren. Laten we door alle negatieve berichten heen die positieve en sociale kant van onze samenleving, juist na deze avonden met onrust, niet uit het oog verliezen!

Het is vreselijk wat er gebeurd is en ik stel de vraag opnieuw:
mag ik op je rekenen? 

Elly Blanksma
Burgemeester HelmondF | Gemeente Helmond
www.helmond.nl


Dit nieuwsbericht is 251 keer bekeken

X
X