Luchtfietsen in Helmond

Gepubliceerd op: 19 mei 2023 12:12

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Onze gemeente ondergaat onder het door GroenLinks geleide bestuur een grote gedaanteverwisseling. Met de door wethouder Arno Bonte geïntroduceerde mobiliteitsvisie is Helmond hard op weg naar het zoveelste luchtkasteel.

Het boodschappenlijstje van GroenLinks is lang, erg lang. Zo wil de wethouder af van doorgaande wegen in onze stad, zijn auto’s niet meer welkom in het centrum en gaat de Helmonder in de toekomst al fietsend en autodelend door het leven (ook wel smart mobility genoemd). Middels de ‘concept’ mobiliteitsvisie denkt de wethouder dit alles te kunnen afdwingen met ontmoedigingsbeleid. Simpel gezegd betekent dit niet anders dan het verhogen van parkeertarieven, parkeerplaatsen vervangen door groen, 30km-zones invoeren en doorgaande wegen afsluiten. Wat dit boodschappenlijstje mag kosten volgens de wethouder is onbekend en onbelangrijk voor Helmond, het moet en zal gebeuren.

Wat vindt de Helmonder hier nu van? De lijvige mobiliteitsvisie heeft de afgelopen periode ter inzage gelegen, én er is gelegenheid geweest voor participatie in diverse bijeenkomsten. Enige terugkoppeling hieruit heeft de raad nog niet mogen ontvangen van de wethouder. Wel weten wij inmiddels dat onze inwoners en ondernemers deze visie niet steunen. Investeringen in het centrum door hen zijn gestopt. Immers, het is bekend dat het autobezit onder onze inwoners en bezoekers hoog is; en daar is het centrum afhankelijk van. Voor veel ouderen en kwetsbaren is autobezit zelfs van levensbelang. Daarbovenop zijn belanggroepen en veiligheidsdiensten slechts selectief betrokken door de wethouder.

Waar heeft Helmond echt behoefte aan? Een serieuze robuuste oplossing voor autoverkeer en een goed openbaarvervoers- en fietsnetwerk. Dit zijn voorwaarden om te gaan werken aan de broodnodige lucht- en geluidskwaliteitsverbetering in onze stad. Als daar vergroening en smart mobility bij kunnen komen vinden wij dat winst, maar geen doel opzich. Dit is wat de Helmonder wil en nodig heeft, maar die wordt in deze visie door de wethouder vergeten.

Helmond is een trotse provinciestad met bijna 100.000 inwoners; het zou goed zijn als deze fietsende wethouder uit zijn luchtkasteel komt om te bespreken wat echt past bij de Helmonder.

Pieter Vervoort

CDA Helmond


Dit nieuwsbericht is 115 keer bekeken