Lucas Gassel van Helmond: Meester van het Landschap

Gepubliceerd op: 4 maart 2020 16:31
Gewijzigd op: 4 maart 2020 16:35

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Centrum en binnenstad

Helmond: Dat Lucas Gassel niet alleen de zestiende–eeuwse meester van het landschap is maar ook op meesterlijke wijze verhalen verbeeldt, laat de Vlucht naar Egypte (1542) zien. Op dit werk, dat een van zijn meest karakteristieke schilderijen is, toont Gassel onder andere hoe hij de weidsheid van het landschap gebruikt. Van 10 maart tot en met 7 juni 2020 is dit werk samen met zijn andere werken die van over de hele wereld vandaan komen, te zien in de tentoonstelling Lucas Gassel van Helmond. Meester van het landschap.

Specialist in landschappen

Lucas Gassel (ca. 1490-1568/69) is één van de vroegste kunstenaars die zich specialiseerde in het schilderen van landschappen. Gassel was oorspronkelijk afkomstig uit Helmond, dat toen in het noorden van het Hertogdom Brabant lag. In Helmond bracht hij een groot deel van zijn jeugd door. Zoals veel kunstenaars in die tijd vertrok hij later vermoedelijk naar Antwerpen. Ook werkte Gassel volgens de bekende kunstenaarsbiograaf Karel van Mander in Brussel, de stad waar hij ook stierf, rond hetzelfde jaar als Pieter Bruegel de Oudere, eveneens een Brabantse streekgenoot.

In de periode van de tentoonstelling wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd bij het museum, waaronder workshops en rondleidingen, en in de stad. Meer informatie over deze activiteiten en de tentoonstelling kun je vinden op lucasgassel.museumhelmond.nl. Werken van tijdgenoten, die op de expositie te zien zijn, plaatsen Gassels oeuvre in zijn artistieke, religieuze en politieke context.

Bereikbaarheid

Kunsthal Helmond maakt deel uit van Museum Helmond, samen met Kasteel Helmond. De beide locaties liggen in het centrum van Helmond en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Met de trein stap je uit op station Helmond, het is circa 10 tot 15 minuten lopen naar Kunsthal Helmond. Parkeren kan in parkeergarage Boscotondo die zich onder de Kunsthal bevindt.

F Wim van den Broek


Dit nieuwsbericht is 206 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X