Lidwien Kuijper wint 1e prijs Britten Celloconcours (II)

Lidwien Kuijper wint 1e prijs Britten Celloconcours (II)
Gepubliceerd op: 17 juni 2021 11:00
Gewijzigd op: 17 juni 2021 9:26

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Op 12 en 13 juni vond het Britten Celloconcours plaats voor jonge cellisten van 10 t/m 18 jaar. Vanuit het hele land kwamen 36 deelnemers naar de Reulandzaal van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Lidwien Kuijper uit Helmond (16 jaar) wint de eerste prijs in de 2e categorie (13 t/m 15 jaar). De jury is verrast door het rijke deelnemersveld.

“Wat opvalt in haar spel is de grootse, rijke toon”, aldus de jury onder voorzitterschap van artistiek leider Loes Visser. “Lidwien speelt volwassen, gedreven en vertellend. Zij overtuigt. Ze is een groot talent met een mooie uitstraling.” De trotse Lidwien: “Ik ben ontzettend blij met deze eerste prijs. Dit geeft mij weer een extra stimulans om beter cello te leren spelen. Naar de masterclass van Anastasia Kobekina kijk ik enorm uit!” Lidwien zit in de 4e klas van het VWO op het Jan van Brabant College, ze vindt het vooral heerlijk om samen met anderen te spelen, zowel in een klein ensemble als in een groot orkest. Lidwien is een ‘oude’ bekende van Weekkrant De Loop; een aantal jaar geleden heeft zij onze krant bezorgd.

Valentijn Jeukendrup (Velp, 12 jaar) wint de eerste prijs in de eerste categorie 10 t/m 12 jaar. De jury vindt hem een integer musicus, een echte muzikant. “Hij speelt met flair en virtuositeit en hij heeft een goede concentratie met een mooie focus. Hij kan al enorm veel.” Jurre Koopmans (Den Haag, 18 jaar) wint de eerste prijs in de derde categorie (16 t/m 18 jaar). De jury noemde hem veelbelovend: “Jurre speelt met grote intensiteit, heeft een uitstekende techniek en zijn eigen ideeën zijn poëtisch. Een intelligente, gevoelige en kleurrijke cellist.” Valentijn, Lidwien en Jurre winnen alle drie onder andere een solo-optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest op 3 oktober in Zwolle en een masterclass van wereldberoemd celliste Anastasia Kobekina.

De tweede prijs in de eerste categorie ging naar Christian Akopian (Apeldoorn, 11 jaar) en Arda Naci (Wassenaar, 11 jaar) won de 3e prijs. De aanmoedigingsprijs in de eerste categorie ging naar: Ruben Jasperse (Delfgauw, 13 jaar). De tweede prijs in categorie II was voor Fama Koning (Driebergen, 16 jaar), de derde voor Stacik Ploeg (Genemuiden, 15 jaar) en er zijn 3 aanmoedigingprijzen in deze categorie uitgereikt. Deze gingen naar: Lilian Touray (Den Haag, 13 jaar), Zoey Dor (Amsterdam, 15 jaar) en Gunar Kneppers (Sint Pancras, 13 jaar.) De 2e prijs in de derde categorie ging naar Isaac Lottman (Amsterdam, 17 jaar). De 3e prijs is voor Mudre Buckute (Den Haag, 17 jaar). Aanmoedigingsprijzen in de 3e categorie gingen naar: Douwe Eisses (Delft, 16 jaar), Jitske Wildemans (Goirle, 15 jaar), Jertil Oláh (Hilversum, 18 jaar) en Bart van de Lint (Harderwijk, 17 jaar).

Onder voorzitterschap van Loes Visser wordt de jury vertegenwoordigd door Mick Stirling, Larissa Groeneveld, Karlien Bartels en René Berman. Bij het concours kon een zeer beperkt publiek aanwezig zijn. De optredens werden via livestreams op YouTube uitgezonden en zijn voorlopig nog te bekijken. Het Britten Concours wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Benjamin Britten Orkesten in samenwerking met ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Het ene jaar betreft het een concours voor violisten en contrabassisten, het andere jaar voor cellisten en altviolisten. Het SBBO wil hiermee jong talent stimuleren zich verder te ontwikkelen en ziet het concours als doel om naar toe te werken.


Foto: Lidwien Kuijper wint 1e prijs Britten Celloconcours (II) | F Marco Slot Photo


Dit nieuwsbericht is 564 keer bekeken

X
X