Lichtjesherdenking voor onze gesneuvelde bevrijders

Gepubliceerd op: 30 december 2020 14:00
Gewijzigd op: 30 december 2020 9:50

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Tekst en foto: Henk van Dijk

Enkele uren voor kerstavond was er op donderdagmiddag 24 december een speciale herdenking aan de Geldropseweg in Mierlo. Er vond een bijzondere lichtjesactie plaats op het Brits Ereveld. Het is een initiatief dat in 2015 al in Nederland was ontstaan, om al die (jonge) militairen die voor onze vrijheid zijn gesneuveld in de tweede Wereldoorlog, te gedenken met het ‘Licht van de Vrijheid’. 

Hoe het begon…
Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten.  

2020…
Dit jaar vieren we de 75-jarige bevrijding van heel Nederland. In september werd het bevrijdingsvuur vanuit Eindhoven naar het Brits Ereveld gebracht. Van hieruit werd het toen door lopers verspreid over de Peelgemeenten. Nu wordt het licht ontstoken, op alle graven, voor al die gesneuvelde Engelse militairen in de strijd voor onze vrijheid. Honderden mensen zijn op kerstavond overal in Nederland in de weer, om een lichtje te branden voor hen die het grootste offer brachten. De nationale teller staat momenteel op 375 locaties met een totaal van 14.412 graven, waar de lichtjes zijn gaan branden.

In 2019 is het initiatief genomen voor ‘Lichtjes op Oorlogsgraven Mierlo’ door Lody van den Berg en Hanneke Stam. Zij hebben dit jaar ondersteuning gekregen van het samenwerkingsverband van de Peelgemeenten, die ook hun medewerking verleenden op afgelopen 19 september met het Bevrijdingsvuur door Death Valley De Peel. Hiertoe behoorden ook Helmond, middels stichting Helmond 25 september 1944, Mierlo-Hout, Stiphout en Brouwhuis. Het is de bedoeling dat deze herdenking ook jaarlijks zal gaan plaatsvinden op 24 december. Hopelijk zijn we in 2021 bevrijd van die vijand Covid-19 en kunnen we de lichtjes weer met velen gaan aansteken.

De initiatiefnemers van de herdenking ‘Lichtjes Op Oorlogsgraven Mierlo’ hadden besloten om dit jaar, in het kader van en op advies van het RIVM, in verband met de heersende pandemie geen openbare herdenking te houden.

Donaties voor de kaarsen zijn zeer welkom. U kunt uw bijdrage storten op NL40 INGB 0000 1674 98 t.n.v. L.J. van den Berg met de vermelding ‘Donatie Kaarsen 24 december 2020 Lichtjes op Oorlogsgraven Mierlo’.


Dit nieuwsbericht is 1046 keer bekeken

X
X