Lezing over vlinders

Gepubliceerd op: 7 oktober 2019 8:48
Gewijzigd op: 4 oktober 2019 11:49

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Helmond: Groei & Bloei Helmond organiseert op 15 oktober e.o. een lezing over vlinders. Gehouden door een vertegenwoordiger van de vlinderstichting. Het belooft een hele toegankelijke lezing te worden over dag- en nachtvlinders, en vooral over die soorten die we in onze tuin tegenkomen.

Dagvlinders spreken zeer tot de verbeelding. Wat is een kleurige bloemenwei of een tuin in de zomer zonder vlinders? Het gaat echter slecht met de Nederlandse vlinders. Uit onderzoek is gebleken dat van de 70 soorten die hier aan het begin van deze eeuw voorkwamen er inmiddels 18 zijn uitgestorven terwijl 30 andere soorten worden bedreigd en vooral nog in natuurgebieden voorkomen.

Er zijn gelukkig nog vele manieren waarop we de achteruitgang van de vlinders kunnen tegengaan. In het beheer van natuurterreinen en openbaar groen en door te zorgen voor goede verbindingswegen voor planten en dieren. Ook u kunt de vlinders helpen. Door bij de inrichting van uw tuin en bij het onderhoud rekening te houden met de eisen die de vlinders stellen kunt u er voor zorgen dat de vlinders en andere dieren meer kansen krijgen terwijl u kunt genieten van de prachtige vormen en kleuren.

De lezing zal aan de hand van mooie beelden middels dia’s of beamer voornamelijk gaan over dagvlinders, maar ook de nachtvlinders komen aan bod. Niet alleen zeldzame soorten worden besproken, maar juist ook vlinders die u in uw woonomgeving kunt tegenkomen. We zullen hierbij vooral letten op het landschap waar die vlinders voorkomen. Het blijkt namelijk dat vlinders heel kieskeurige dieren zijn die heel specifieke eisen stellen aan hun leefomgeving.

Het zal een positieve en optimistische lezing worden. De Vlinderstichting probeert met uw hulp van Nederland een echt ‘vlinderland’ te maken, waarin vele mogelijkheden voor het herstel van de natuur met vlinders.

De lezing vindt plaats in bibliotheek Dommeldal, Dorpsstr. 113, 5731 JH Mierlo. Aanvangstijd 20.00 uur

Entree: Leden van G&B en de bibliotheek 3 euro en niet leden 5 euro.


Dit nieuwsbericht is 503 keer bekeken

X
X