Lezing over Plastic Soep

Gepubliceerd op: 24 oktober 2019 17:50
Gewijzigd op: 24 oktober 2019 11:53

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Helmond-West, Voorpagina

Helmond-West: In onze oceanen drijven 5 vuilnisbelten met kunststofafval. Deze ‘plasticsoep’ is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. Het is dus van belang om te onderzoeken hoe dit kan worden opgeruimd.

Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend. Ze liggen ver van drukke scheepvaartsroutes en zeilers mijden deze gebieden omdat er weinig wind is. Oceanograaf Charles Moore ontdekte de grote afvalberg in de grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde.

De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen. Op die manier komen ze in de voedselketen terecht. In monsters genomen in 2001 bleek de concentratie plasticdeeltjes in de plastic soep groter te zijn dan de concentratie plankton. Veel plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en dieren waaronder zeeschildpadden en de zwartvoetalbatros. De gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren.

Arend Bolt, een afvaltechnoloog die vroeger bij het afvalverwerkingsbedrijf Van Ganzewinkel werkte, houdt zich al jarenlang bezig met deze afvalproblematiek. Hij verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd in de Indische Oceaan onderzoek gedaan naar plastic soep.

In zijn lezing gaat hij in op de gevolgen en, nadat het mechanisme en de oorzaken van plastic soep zijn verkend, worden verschillende oplossingen besproken.

De lezing wordt gehouden in IVN trefpunt de Koekoek in Speeltuin Helmond West, Arbergstraat 85 te Helmond. De aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage mag.

Meer informatie: Setty Vos, tel. 0492-545649 of setty_vos@hotmail.com

Foto


Dit nieuwsbericht is 819 keer bekeken

X
X