LEV-groep Helmond brengt met VoorleesExpress eigen prentenboek uit

Gepubliceerd op: 18 september 2020 9:56
Gewijzigd op: 18 september 2020 11:07

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Door: Floortje Jansen

Donderdag 10 september presenteerde de Helmondse VoorleesExpress, een project van welzijnsorganisatie LEV-groep, een zelfgeschreven prentenboek. Naar aanleiding van het 5-jarig bestaan van het project werd dit initiatief genomen door Lindi Jansen, die ook het verhaal bedacht en schreef. Wethouder van onderwijs Cathalijne Dortmans ontving als eerste een exemplaar.

Ballonnen, slingers en een feestelijk taartje; het is ‘maar’ een klein feestje in de buitenlucht, maar sfeervol is het zeker! Een groot feest, zoals de organisatie van VoorleesExpress Helmond in gedachten had voor dit jubileumjaar zit er vanwege de coronamaatregelen niet in. Projectleidster Anniek Jonkers ziet daar het positieve van in. “Nu vieren we gewoon veel vaker feest!”

De VoorleesExpress

De LEV-groep startte vijf jaar geleden met het project De VoorleesExpress als 100e gemeente in Nederland. Het begon op 6 basisscholen, met als doel om 60 gezinnen te bereiken. Een jaar later werden dat er al 80 en inmiddels worden er 110 gezinnen per jaar bereikt.

De VoorleesExpress is een project waarbij de LEV-groep vrijwilligers inzet om gezinnen met een taalachterstand een uur per week op een speelse en vrolijke manier met taal bezig te laten zijn. “Heel veel mensen denken bij de naam VoorleesExpress aan een uur lang voorlezen aan een kind, maar het is veel meer dan dat,” zegt projectmedewerker Lindi Jansen. “Het uiteindelijke doel is om ook de ouders te betrekken, zodat het gezin samen bezig gaat zijn met taal.”

Bijzonder aan het prentenboek, is dat het geschreven is voor deze gezinnen. “Ik heb het geschreven met hun verhalen in mijn hoofd. Maar net zo goed is het ook voor onze voorlezers. Het staat voor de mix die je kan maken als je werelden samenbrengt.”

Miro’s Reis

Het verhaal van Miro’s reis gaat over een klein jongetje dat met zijn familie weg moet uit zijn thuisland, omdat het eten op is. Miro neemt het laatste besje dat hij vinden kan mee naar Nederland. Hier moet de familie heel erg wennen aan alle nieuwe dingen. Uiteindelijk vindt Miro een nieuwe bessenstruik, die lijkt op de bessen die hij gewend is, maar die toch anders zijn. Hij bakt er een taart van en deelt hem met de kinderen die hij heeft leren kennen. “Het prentenboek nodigt uit om de voorlezer het kind te laten vertellen wat het denkt bij het zien van de plaatjes, zodat ze het samen vertellen,” zegt Lindi. “Het besje staat bijvoorbeeld voor de talenten die een nieuwkomend gezin meebrengt. En de naam Miro heeft ook een betekenis. Toen ik het er met mijn dochter over had vroeg ze me naar de kernwoorden in het verhaal. Deze zijn we op gaan zoeken in andere talen. Ik wilde namelijk een naam die voor iedere taal makkelijk uit te spreken is. Zo kwamen we uit bij het woord ‘miro’, wat ‘vrucht’ is in het Somalisch.”

Illustraties door Isabelle van Esch

Tekenares Isabelle van Esch (23) is gekozen voor het maken van de illustraties op een manier die bij de LEV-groep past. Via een oproep op social media voor jongeren om tekeningen in te sturen, is zij gekozen. Isabelle is tweedejaars studente Illustratie en Animatie aan de Kunstacademie in Den Bosch. Voor haar is het een druk jaar geweest, waarin ze ook tekeningen maakte voor eenzame ouderen en haar propedeuse moest halen. “Maar het is heel gaaf dat ik dit heb mogen doen. De studie die ik doe heeft niet zo heel veel baankans, dus is het een groot pluspunt om dit op mijn portfolio te hebben staan. Ik heb nu ook geleerd hoe een proces van een project als dit in elkaar steekt.”

Miro’s reis is gemaakt als cadeau voor de gezinnen en de vrijwilligers die bij het project betrokken zijn en is niet bestemd voor de verkoop.

Van links naar rechts; Isabelle van Esch, Dory Janszen, Cathalijne Dortmans en Lindi Jansen met het prentenboek F Floortje Jansen


Dit nieuwsbericht is 160 keer bekeken

X
X