Column politici Lenssen: Sport & Bewegen

Gepubliceerd op: 20 april 2023 15:39

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Door sport en beweging ervaar je een betere gezondheid. Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Iedere Helmonder moet kunnen sporten en bewegen. In welke vorm dan ook. Gezonde voeding en bewegen zijn daarvoor een belangrijke factor. Helaas zien we dat gezonde voeding voor veel mensen nog vaak financieel onbereikbaar is. Hopelijk wordt de BTW op gezonde voeding nog eens afgeschaft door het rijk.

Ook in Helmond proberen we de inwoner te stimuleren en bewust te maken van het belang van sport, bewegen en gezonde voeding. Het college zet zich volop in, zodat iedere Helmonder mee kan doen. Zo nodigt de openbare ruimte steeds meer uit om te gaan bewegen. In verschillende wijken worden beweegtuinen geopend en we zien op diverse plekken andere vormen van buitensport ontstaan. Calisthenics parken, waar men kan werken aan kracht, flexibiliteit en stabiliteit. Of denk aan Urban Sports. Een snelgroeiende vorm van sport onder de jeugd. BMX, skateboarden, skaten, steppen in de bebouwde omgeving. Ook de pannakooien die door de verschillende wijken reizen zijn hiervan een voorbeeld.

Ook kent Helmond veel sportverenigingen, waardoor je bijna elke sport in Helmond kunt beoefenen. En daar is Lokaal Sterk trots op. Het is dan ook belangrijk deze toekomstbestendig te houden. Er zijn steeds meer mensen die de weg weten te vinden naar onder andere de Jibb+-initiatieven. Zo zijn er beweeg- en  wandelgroepen, maar ook ommetjes en beweegroutes in de wijken die vrij toegankelijk zijn.

Toch is er ook een groep die vaak nog wat extra’s nodig heeft om te kunnen sporten en bewegen. Denk hierbij aan een sporthulpmiddel of een prothese. Zonder dit hulpmiddel is sporten vaak niet mogelijk. Daarom is, met de steun van het ministerie van VWS, Uniek Sporten Hulpmiddelen opgezet. Uniek Sporten begeleidt mensen in de zoektocht naar een sport. Maar ook in de ondersteuning naar een sporthulpmiddel. In de WMO van onze gemeente kan men een aanvraag doen voor een sportbudget. Zodat samen met het geld wat door de landelijke overheid beschikbaar is gesteld aan Fonds gehandicapten Sport kan zorgen dat een sporthulpmiddel kan worden aangeschaft. In Helmond zien we een positieve beweging. We hebben inmiddels al Helmondse paralympische sporthelden voortgebracht zoals Niels Vink, Frederique van Hoof, Pieter Gruijters en Amy Simons.

Jeroen Lenssen

Burgercommissielid Lokaal Sterk


Dit nieuwsbericht is 200 keer bekeken