Leerlingen oriënteren zich online op toekomstige middelbare school

Gepubliceerd op: 4 februari 2021 10:45
Gewijzigd op: 4 februari 2021 9:19

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND Dit schooljaar is een uitdaging voor leerlingen uit groep 8. Online onderwijs, veel veranderingen en door de coronamaatregelen ook nog eens minder mogelijkheden om middelbare scholen te bezoeken. Hoe bereiden leerlingen uit groep 8 zich voor op de keuze voor een middelbare school? Docenten van het Jan van Brabant College – Molenstraat vertellen hoe ze alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat basisschoolleerlingen zich toch goed kunnen oriënteren.

Online open dag
Op zondag 7 februari heeft het Jan van Brabant College een online open dag. Op de website van de school is er die dag een speciale open-dag-pagina, waarop onder andere allerlei filmpjes en een online rondleiding door de school te vinden zijn. Ook is er de mogelijkheid om live vragen te stellen aan docenten en andere medewerkers. Net als op een ‘echte’ open dag dus!

Meeloopmiddagen
Na de carnavalsvakantie kunnen er waarschijnlijk weer meeloopmiddagen op school plaatsvinden, maar de afgelopen maanden hebben de docenten al hun uiterste best gedaan om leerlingen een kijkje te geven op hun toekomstige middelbare school. “Op 13 en 27 januari hebben we online meeloopmiddagen georganiseerd”, vertelt Ilse Delhaye, docent Lichamelijke Opvoeding en coördinator PO-VO op het Jan van Brabant College. De school gebruikte daarvoor het programma Google Meet, waarmee ook de online lessen worden gegeven tijdens de lockdowns.

“De leerlingen uit groep 8 beginnen allemaal in een Meet met mij”, vertelt mevrouw Delhaye. “Ik vertel ze wat meer over de school. Vervolgens mogen leerlingen kiezen of ze een Nederlandstalig of een Engelstalig lesje willen volgen.” Die Engelstalige lessen biedt de school aan omdat het Jan van Brabant College de enige middelbare school in Helmond en omstreken is waarop tweetalig onderwijs (tto) gevolgd kan worden. Tto wordt aangeboden op mavo-, havo- en vwo-niveau. “Na een half uur komen de leerlingen terug bij mij. Ze vertellen enthousiast hoe de lesjes waren en kiezen vervolgens welk lesje ze de tweede ronde willen volgen.” In totaal liepen zo’n 100 leerlingen mee, verdeeld over twee dagen. Op 13 januari was de eerste meeloopmiddag met lessen Frans, Biologie, Physical Education en History. De uitnodigingsmail voor de middag was mysterieus. Leerlingen moesten namelijk een glas water klaarzetten van tevoren. Tijdens de tweetalige les Physical Education (Lichamelijke Opvoeding) van meneer Van Lieshout kwamen leerlingen erachter waarom. Na een half uur intensief sporten moet je natuurlijk water drinken! “De leerlingen waren heel enthousiast en stelden veel vragen”, vertelt meneer Van Lieshout. “Jullie zijn echte Jan van Brabanders!” zei hij dan ook trots tegen ze aan het eind van de les.

Toekomstige leerlingen worden online geïnformeerd over de school. | Jan van Brabant


Mevrouw Blom gaf een lesje Frans, met daarin allerlei actieve opdrachten zoals zichzelf voorstellen in het Frans, een woordweb over Frankrijk invullen, kleuren en fruitsoorten in het Frans leren en uiteindelijk een spel waarbij leerlingen voorwerpen moesten zoeken en voor de camera houden. “Allez chercher une orange!” riep mevrouw Blom bijvoorbeeld, waarop alle leerlingen op zoek gingen naar een sinaasappel. “De leerlingen waren mij te slim af”, vertelt de docente lachend. “In plaats van voorwerpen te zoeken, zochten ze online een afbeelding op en lieten die via de camera aan mij zien. Vond ik wel slim van ze!”

Mevrouw De Kramer gaf een Nederlandstalig lesje Biologie. Ze deed een quiz met de leerlingen waarbij voor iedereen in de top 3 iets te winnen viel. Ook bij meneer Schwirtz waren er prijzen te verdienen tijdens de Engelstalige les History (Geschiedenis). “Ik nam de leerlingen mee van de prehistorie tot aan de middeleeuwen,” vertelt de docent. “De leerlingen waren heel enthousiast over de quiz en stiekem viel het ook best wel mee om Engels te horen en te spreken, zeiden ze aan het eind.”

Twee weken later, op woensdagmiddag 27 januari, liepen weer 50 leerlingen uit groep 8 een dagje online mee op de Grote Jan. Dit keer waren er lessen Frans, Tekenen/Design, Physics en Mathematics. Bij die laatste les werd er volledig in het Engels gesproken over 3D-figuren. Mevrouw Bouwmeester gaf leerlingen de opdracht om allerlei 3D-figuren te zoeken in huis en die in het Engels te beschrijven. “Het was leuk om alle leerlingen op camera te zien”, vertelt ze. “Leerlingen vonden het tof en Mathematics leek hen een erg leuk vak na het digitale lesje. Ook was het leuk dat de kinderen meteen hun Engels konden oefenen.”

Mevrouw Kerkhof gaf de les Tekenen/Design. “Ik begon door wat uitleg te geven over de kunstvakken op het Jan van Brabant College”, vertelt de docente. “Ik legde leerlingen uit wat creativiteit is en waarom dat zoveel meer is dan ‘leuk kunnen tekenen’. Creativiteit is problemen oplossen.” Leerlingen kregen korte tekenopdrachten. Hoewel elke leerling dezelfde opdracht kreeg, bijvoorbeeld om een ‘bananenwagen’ te tekenen, zagen de tekeningen er allemaal anders uit. “Ik wilde ze laten zien dat bij het vak Kunst de uitkomsten van opdrachten heel persoonlijk zijn. Verder heb ik wat uitleg over sketch.io gegeven om te laten zien dat kunst maken ook digitaal kan.” Na de carnavalsvakantie zijn er weer drie meeloopmiddagen, op woensdag 24 februari, 3 maart en 10 maart. Als de coronamaatregelen het toelaten, zijn deze middagen op het Jan van Brabant College – Molenstraat. Leerlingen van alle niveaus zijn welkom: mavo, havo en vwo. Leerlingen kunnen kiezen tussen Engels- en Nederlandstalige lessen. Inschrijven kan op molenstraat.janvanbrabant.nl/meeloopmiddag.


Dit nieuwsbericht is 184 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X