Lavans opent eigen kledingatelier in Noord-Macedonië

Gepubliceerd op: 14 oktober 2020 16:12

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Bij Lavans in Helmond zijn ze al ruim 90 jaar specialist in het verhuren, onderhouden en sinds kort ook produceren van bedrijfskleding. Hiervoor heeft het bedrijf dat gevestigd is aan de Vossenbeemd 104A een eigen kledingatelier geopend in Kumanovo in Noord-Macedonië. Dankzij deze kledingproductielijn is hun levertijd gedaald en service verruimd zonder dat de kostprijs is gestegen. Dat maakt de dienstverlening aan klanten extra flexibel en betrouwbaar en daar zijn ze trots op.

Lokale vakmensen

De flexibele productielijn is onderdeel van een lokaal familiebedrijf in Noord-Macedonië, want dat voelt voor de Helmondse dienstverlener toch het meest vertrouwd. Er werken zo’n 50 Lavans-collega’s. Stuk voor stuk vakmensen die uitsluitend kleding produceren. In totaal telt de ‘Lavans-familie’ nu circa 270 personen.  

Flexibele productie

De wens om een eigen atelier te openen, had alles te maken met de sterk oplopende levertijden bij de bedrijfskledingleveranciers van het bedrijf waar Piet en Michel Heerkens, de 3e generatie Heerkens, de eigenaren zijn. Door oplopende levertijden moesten klanten vaak lang wachten op de door hen bestelde kleding. Dit strookt natuurlijk niet met de visie van Lavans op bedrijfskledingbeheer, waarbij zij klanten juist volledig willen ontzorgen.

Onderzoek wees uit dat het mogelijk was om zelf bedrijfskleding te gaan produceren. Na een strenge selectie gingen ze in zee met het atelier in Noord-Macedonië. Ze lieten er een eigen productiehal inrichten met moderne machines voor een efficiënte en flexibele kledingproductie. Waaronder een automatische snijmachine; de grote trots van het team in Noord-Macedonië.

Maatwerk

Dankzij deze stap kunnen ze nu zelf bedrijfskleding ontwerpen, modificeren én certificeren. Ze zijn hiervoor niet langer afhankelijk van leveranciers en kennispartners. Dat werkt prettig, vooral voor hun klanten. De levertijd van de bedrijfskleding is inmiddels gedaald van twaalf naar slechts drie weken.

Het atelier is zo georganiseerd dat ze snel en precies kunnen inspelen op klantwensen. Kleine oplages, nieuwe ontwerpen en klant-specifieke aanpassingen: het kan allemaal. Alle door hun geproduceerde kleding voldoet bovendien aan de Europese normen op het gebied van kwaliteit en veiligheid (C1 normeringen).

Veilig, eerlijk en trots

“De productiehal biedt een prettige en gezonde werkomgeving voor de mensen die er werken. Niet alleen vanwege de ergonomische werkplekken maar ook dankzij klimaatbeheersing, voldoende daglicht en een nette, goed ingerichte kantine. Zaken die voor ons heel normaal zijn, maar in Noord-Macedonië nog niet tot de standaard behoren.

Uiteraard garanderen we dat onze kleding op een verantwoorde manier geproduceerd wordt. Op de kledingproductie in Noord-Macedonië zijn de internationale standaarden van de Fair Wear Foundation en Amfori BCSI van toepassing”, aldus directeur Tristan van der Waart.

Lavans staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dat houdt wat Lavans betreft niet op bij de grens. Ze zorgen goed voor hun medewerkers en willen dat zij zich trots voelen om voor Lavans te werken. Daarom betalen ze een eerlijk salaris en krijgen medewerkers, net als hun collega’s in Nederland, mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkelingen. Op bijzondere momenten en nationale feestdagen is er voor iedereen een extraatje.

Extra service

Voor de productie van bedrijfskleding gebruikt Lavans de eigen patronen waarmee ze de pasvorm garanderen. Voor continuïteit en leverbetrouwbaarheid worden grondstoffen ruim op voorraad genomen.

Naast de bekende ontwerpschetsen kunnen klanten nu ook voorbeeldmodellen van kleding ontvangen: een fysiek exemplaar om zaken als ontwerp, pasvorm, functionaliteit en materiaalkeuze te beoordelen. Zelf voelen en aantrekken geeft immers toch de meest betrouwbare indruk van een kledingstuk.

Elkaar versterken

Met de activiteiten in Noord-Macedonië komen ze tegemoet aan de wensen en belangen van hun klanten. Maar ze zijn niet alleen daar om iets te halen. Als bedrijf investeren ze ook in de lokale economie, iets wat ze in de toekomst nog verder hopen uit te bouwen. Ze versterken elkaar en daar worden ze allebei beter van.

Tegelijkertijd is deze nieuwe bedrijfstak ook een stimulans voor de bestaande activiteiten. Het levert extra kennis en daarmee kansen op voor de Nederlandse markt. De productspecialist van Lavans in Helmond zorgt voor een juiste afstemming tussen vraag en aanbod. Zo komt de investering in Noord-Macedonië ten goede aan alle medewerkers van het Helmondse familiebedrijf Lavans.

F Lavans


Dit nieuwsbericht is 407 keer bekeken

X
X