Langs beek en plas

Gepubliceerd op: 28 april 2023 11:55

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Rijpelberg, Voorpagina

RIJPELBERG Op zondag 7 mei om 14:00 uur houdt het IVN een wandeling langs de Bakelse Aa en de Berkendonk. Deelname is gratis. Opgave vooraf niet nodig

Wát een seizoen! De natuur is in tópstemming. Overal bloeiende bloemen, bomen staan in een frisse groene tooi, sommige uitbundig in bloei, insecten vliegen zoemend rond, vogels vliegen af en aan om hun jongen te voeren. En dat is allemaal te beleven tijdens deze natuurwandeling langs de Bakelse Aa en de oevers van de Berkendonkplas.

De twee uur durende wandeling voert door een landschappelijk waardevol beeklandschap. In dit nog jonge, maar nu al prachtige gebied wisselen natuurlijke elementen zich af met agrarische activiteiten. Op de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Brabant zijn delen van de bomenrijen en houtwallen aangemerkt als historisch groen.

Ooit een zogenaamde 'vistrap' gezien? In de Oude Aa zijn ‘vistrappen’ aangelegd, zodat vissen ongehinderd de stroom op kunnen zwemmen. In het noordelijke en natuurlijke deel van de Berkendonkplas huist sinds enkele jaren een bever. Sporen van de bever, zoals doorgeknaagde wilgen, zullen tijdens de wandeling zeker gevonden worden.

Deelname is gratis. Aanmelden vooraf niet nodig. De wandeling is niet geschikt voor rolstoelhouders. We verzamelen om 14.00 uur tegenover De Rijpelaal, Rijpelberg 5, 5703 KD Helmond.

Nadere inlichtingen bij:

Coördinator natuurgidsen: Anne Regts, wandelen.ivn.helmond@gmail.com. Algemene informatie over het IVN kun je vinden op www.ivn.nl/helmond


Dit nieuwsbericht is 165 keer bekeken