Lambertus Concerten presenteert: London Virtuosi

Gepubliceerd op: 13 februari 2020 14:08
Gewijzigd op: 12 februari 2020 14:09

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Op zondagmiddag 16 februari treedt er een bijzonder instrumentaal duo op in de serie Kamermuziek van Lambertus Concerten. Onder de titel ‘London Virtuosi’ spelen isabel Favilla (blokfluit) en Giulio Quirici (theorbe) werken van de Franse componist Charles Dieupart (1667-1740) en zijn tijdgenoten, onder wie Castrucci, Pepusch en Veracini. Recentelijk werden deze werkelijk prachtige sonates door dit duo op cd gezet. Plaats: Kapel Elkerliek, Wesselmanlaan 25 in Helmond. Aanvang: 15.00 uur. Entree: € 12,50 (met kortingen).

Onbekend, maar, bij het beluisteren van deze werken, direct enorm bemind. Zo zal het gevoel van het publiek zijn bij dit concert met als titel ‘London Virtuosi’ op zondag 16 februari. Een werkelijk prachtig concert met juweeltjes van muziekstukken, vertolkt door twee musici die, zoals de componisten van het programma, virtuoos en met overgave hun instrumenten weten te bespelen. Muziek van voor ons vrij onbekende componisten, die in hun tijd echter belangrijke muzikanten waren en voorbeelden voor latere componisten. Zo liet J.S. Bach zich bijvoorbeeld  in zijn Engelse suites beïnvloeden door de composities van Charles Dieupart, de centrale componist in dit concert. Deze Fransman was in zijn tijd - eind 17e, begin 18e eeuw – een uiterst belangrijke muzikant, een volleerd klavecinist en componist. Naast Dieupart worden ook werken uitgevoerd van tijdgenoten Castrucci, Pepusch en Veracini. Wat een ontdekking! In hun tijd waren het zeer getalenteerde musici, die allemaal samenwerkten in het orkest van een van de belangrijkste componisten in de stad Londen destijds, namelijk G. F. Händel. Het is dan ook niet vreemd dat Isabel Favilla en Giulio Quirici hun sonates op cd hebben gezet.

Blokfluitiste Isabel Favilla trad op met ensembles in Europa en Zuid-Amerika, waaronder Les Muffatti en Vox Luminis en onder leiding van o.a. Enrico Onofri, Mike Fentross en Marcel Ponseele. Ze won samen met Giulio Quirici met hun ensemble Radi Antiqua prijzen op grote festivals zoals het Händel Festival in Göttingen en het Internationaal Van Wassenaer Concours in Utrecht. Quirici speelt oude en moderne muziek in diverse gerenommeerde orkesten zoals het Concertgebouworkest, het Residentieorkest en Holland Baroque.
Deze cd met Dieuparts sonates is een wereldpremière . Heerlijk om de makers ervan nu live te kunnen horen in Helmond. Meer info: lambertusconcerten.nl

London Virtuosi F Stichting Lambertus Concerten


Dit nieuwsbericht is 212 keer bekeken

X
X