Lambertus Concerten presenteert: Internationaal befaamd Duo Serenissima met Elisabethan songs

Gepubliceerd op: 27 februari 2020 12:31

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Stiphout en warande, Voorpagina

Warande: Op zondagmiddag 8 maart treedt het Nederlands-Canadese top-ensemble Duo Serenissima op met liederen voor sopraan en theorbe uit het tijdperk van koningin Elizabeth I van Engeland (1558-1603). Op het programma staan wereldlijke werken van de grootste liedcomponist uit die tijd, John Dowland en tijdgenoten. Dit concert vindt plaats in het kader van de opening van de tentoonstelling 450 jaar Lucas Gassel, Helmondse schilder en tekenaar. Plaats: Raadzaal van Kasteel Helmond, Kasteelplein 1. Aanvang: 15.00 uur. Entree: €15 (met kortingen €12, €10, gratis t/m 12 jaar)

Onlangs traden ze nog op in het Concertgebouw in Amsterdam, in het avondconcert dat rechtstreeks werd uitgezonden op radio 4: het internationaal furore makend Duo Serenissima, met een prachtig Engels programma uit de tijd van Elizabeth l, de – zeker in cultureel opzicht - Gouden Eeuw van Brittannia. Een tijd ook waarin muziek, poëzie en literatuur een grote bloei doormaakten. En dat is goed te horen! Radio4-presentator Hans Haffmans was lyrisch over uitstraling van het duo, hun presentatie en hun vertolking van de liederen van Dowland en tijdgenoten. Terecht, want de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington en de Nederlandse luitist David Mackor zijn een absolute sensatie!! Nog maar enkele jaren afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam concerteren zij als muzikaal én liefdes-duo al over de hele wereld. De naam Serenissima verwijst naar de stad Venetië, de meest serene, vanwege haar (culturele) pracht, waardigheid en vredelievendheid. En die naam past helemaal bij deze jonge musici en hun programma.
Op een van de mooiste locaties van Helmond, namelijk de Raadzaal van Kasteel Helmond, brengt Duo Serenissima deze middag een werkelijk prachtig programma uit de tijd van Shakespeare. Naast instrumentale werken van Danyel, Rosseter en Mynshall staan er vocale juweeltjes op het programma van o.a. Dowland (Flow my tears), Ford en Pilkington. Beschouwende stukjes over de natuur, melancholische liederen over vergane of onvervulde liefdes en opgewekte muziek over de geneugten van het leven. Zelfs popartiest Sting was zo onder de indruk van de liederen van John Dowland dat ook hij enkele jaren geleden zijn interpretaties, samen met theorbe-speler Mike Fentross, op cd zette.

Sinds de oprichting in 2016 is Serenissima uitgenodigd om op gerenommeerde concertlocaties door heel Europa op te treden: Festival Oude Muziek Utrecht, Ravenna-festival Italië, evenals in het Concertgebouw als solisten bij het Nederlands Blazers Ensemble. Daarnaast zijn ze geprezen om hun “mooie en intieme interpretaties van Monteverdi” (Het Parool, 2017) en de “… delicate zang en presentatie van airs de cour et parodies spirituelles” (El Pais, 2017). Hoewel gespecialiseerd in muziek uit de 16e en 17e eeuw, presenteren zij een breed scala aan programma’s – van Engels Lute Song tot Venetiaans Opera, naar Franse airs de cour. In 2019 waren ze artists in residence bij de Nederlandse omroep AvroTros  waar ze hun debuutalbum opnamen. Diepgaand onderzoek (o.a. naar de oorspronkelijke uitspraak van het Elizabethaans Engels) en gepassioneerd uitgevoerde programma’s bewijzen de uitzonderlijke kwaliteit van dit virtuoze duo.

Op deze dag van de opening van de tentoonstelling met werk van Lucas Gassel, brengt Lambertus Concerten een programma met wereldlijke muziek uit de tijd van deze 16e-eeuwse Helmondse schilder. In het weekend van 5-7 juni volgen dan activiteiten in het kader van religieuze muziek. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Lucas Gasseljaar (www.lucasgassel.nl).
Voorafgaand aan dit concert treden vanaf 13.00 uur diverse lokale amateurensembles op met gevarieerde instrumentale muziek (talentstroom Kunstkwartier, Rossini Trio, Eddie Franken, trombonekwintet The old Bones)
Meer info op: www.lambertusconcerten.nl

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten

F Lambertus Concerten


Dit nieuwsbericht is 42 keer bekeken

X
X