Lambertus Concerten presenteert: Holland Baroque & Deborah Cachet

Gepubliceerd op: 14 september 2020 11:11

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Op vrijdag 18 september treedt, in de serie Toppers, het internationale ensemble Holland Baroque op samen met sopraan Deborah Cachet. Het programma, met als titel Tussen Den Bosch en Brussel: 17e eeuws muzikaal Brabant, bevat werken van destijds belangrijke componisten uit die regio, zoals Arcadelt, Buns, Fiocco, Rosier, Hollanders en B. a Sancto Josepho. Plaats: Trudokerk, Dorpsstraat 34 Stiphout (Helmond). Aanvang: 20.00 uur. Entree: €17,50 met kortingen.

De zeventiende eeuw was muzikaal gezien zeker een Gouden Eeuw en verdient terecht de nodige aandacht. Geweldig dus dat Holland Baroque belangrijke componisten uit De Zuidelijke Nederlanden in de schijnwerpers zet, samen met de jonge sopraan Deborah Cachet, die al ruimschoots ervaring heeft opgebouwd met vocale werken uit deze tijd. Het waren roerige tijden met veel onzekerheden en spanningen op het politieke en maatschappelijke toneel. En zoals altijd biedt muziek ook hier een prachtige spiegel van de tijd, expressief, troostend, bewonderend, maar ook dansant en speels. De componisten wier werken worden vertolkt, zijn specialisten op hun gebied maar ook breed ontwikkeld: naast het schrijven van muziek bespelen ze ook diverse instrumenten, beheersen en doceren ze ook meerdere talen, zoals Grieks en Latijn, en bestuderen ze het Europese muziekleven in al zijn facetten. En al deze invloeden komen tot uiting in de prachtige muziekstukken. Fantastisch dat ze live te beluisteren zijn: zoals het bekende Ave Maria van Arcadelt en het dansante Salve Regina van Fiocco. En dan ook nog door een gezelschap dat met net zoveel kwaliteit, passie en virtuositeit musiceert als de makers uit die zeventiende eeuw. De heerlijke akoustiek van de Trudokerk maakt vervolgens de klankcirkel rond.

Ensemble Holland Baroque, opgericht in 2006 door de zussen Steenbrink, timmert al jaren succesvol aan de weg met het promoten van barokmuziek: geen ‘belegen’ muziek, maar levende muziek, die altijd gespeeld en waarvan altijd genoten kan worden. De bezetting wisselt van kwintet tot volledig orkest.Door die gevarieerde samenstelling en programmering is het ook bijzonder aantrekkelijk voor een breed publiek. Veelvuldig zoekt het ensemble samenwerking met hedendaagse componisten (Reinbert de Leeuw), kunstenaars, koren (Nederlands Kamerkoor) en zoekt het de combinatie met moderne muziek, zoals die van Eric Vloeimans.

De Belgische sopraan Deborah Cachet vult dit alles aan met haar prachtige vocale kwaliteiten: ze won al diverse prijzen bij concoursen en festivals in Europa; zong in verschillende (barok)opera’s (Couperin, Charpentier, Händel, Mozart) en werkte samen met beroemde ensembles als de Akademie für Alte Musik in Berlijn. Met masterclasses bij o.a. Emma Kirkby, Raül Giménez, Maarten Koningsberger blijft ze haar talenten ontwikkelen.
U bent van harte welkom bij dit topconcert van Lambertus Concerten.
Meer informatie en reserveringen op: www.lambertusconcerten.nl


Dit nieuwsbericht is 80 keer bekeken

X
X