Lambertus Concerten presenteert: Florens Ensemble met muziek uit Shakespeares tijd

Gepubliceerd op: 20 november 2020 12:29

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Op zondagmiddag 29 november treedt het Florens Ensemble op in de Pleinzaal van Theater Het Speelhuis, Speelhuisplein 2 in Helmond. Op het programma staat muziek uit de tijd van Shakespeare, onder andere van John Dowland. Aanvang: 15.00 uur. Entree: €8 tot €12,50.

Het Florens Ensemble speelt onder de titel ‘An Instrumental Songbook’ in de sfeervolle Pleinzaal van theater Het Speelhuis muziek van o.a. John Dowland, een grootheid op het gebied van Engelse zestiende-eeuwse liederen en luitmuziek. Twee musici zijn van Nederlandse bodem: de Helmondse Kim Stockx ontdekte als kind haar passie voor de dulciaan (de voorloper van de moderne fagot) en de blokfluit tijdens haar eerste opleiding in het Kunstkwartier. Als professional speelt ze nu onder leiding van grootheden als Ton Koopman en in gerenommeerde orkesten als het Orkest van de Achttiende Eeuw. Ook de Nederlandse Emma Huijser bespeelt de blokfluit, naast de barokharp. De derde musicus van het ensemble is de Italiaanse organist en klavecinist Edoardo Valorz.
In Shakespeares tijd was het in Engeland in de mode om verschillende soorten muziekinstrumenten te combineren, zoals instrumenten met darmsnaren (harp) en metalen snaren (klavecimbel). Het Florens Ensemble wekt dit gebruik weer tot leven in dit prachtige, gevarieerde programma.


De zelfs in onze tijd nog populaire liederen van John Dowland vormen de kern van het programma. Hoe geliefd die nog steeds zijn, blijkt ook uit de cd ‘Songs from the Labyrinth’, die popzanger Sting enkele jaren geleden maakte, samen met luitspeler Edin Karamazov.  Het zijn prachtige melodieën die de gevoelens en gedachten van de adel en burgerij uit de zestiende eeuw vertolken. Daarnaast speelt de dulciaan een grote rol als virtuoos solo-instrument in de composities van de Spaanse Bartolomé de Selma y Salaverde, in zijn tijd zelf een gevierd dulciaan-speler, die verbonden was aan het aartshertogelijk hof van Innsbruck, Oostenrijk. Juist in deze tijd van onzekerheden en behoefte aan verbinding zult u dit concert van het Florens Ensemble ervaren als bemoedigend en troostrijk. Meer info en reserveren op: www.lambertusconcerten.nl.

 
Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.


Dit nieuwsbericht is 82 keer bekeken

X
X