Laatste KDC-10 maakt afscheidsvlucht boven Nederland

Laatste KDC-10 maakt afscheidsvlucht boven Nederland
Gepubliceerd op: 14 oktober 2021 11:18

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Donderdag 7 oktober vloog de laatste KDC110, die nog in dienst was van defensie, zijn laatste afscheidsvlucht boven Nederland. Het veertig jaar oude toestel heeft zijn dienst erop zitten en gaat na zijn laatste rondje boven Nederland, naar Amerika vertrekken.

Laatste vlucht
Om 12.00 uur vertrok dit multi-inzetbare KDC-10 werkpaard vanaf zijn basis Eindhoven en maakte op niet al te grote hoogte, zo tussen de 600 en 1200 meter, zijn rondje Nederland via Volkel, Leeuwarden, Texel, Den Helder, Schiphol, Rotterdam Airport, Woensdrecht, Breda en Gilze-Rijen. Aan het begin van de middag werd het vliegtuig na de landing op Eindhoven verwelkomd door twee crashtenders van de brandweer. Dit gebeurt zoals het met dit soort festiviteiten de gewoonte is, met een spectaculair watersaluut van de brandweer.

Aankoop en ombouw
Omdat uw fotojournalist een staat van dienst als grond- en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht heeft verricht, was ik hierdoor ook zeer dicht betrokken bij de ombouw van de twee KDC-10’s bij Martinair. Ik was daarvoor heel vaak op Schiphol om die hele ombouw op de gevoelige plaat vast te leggen. De beide vliegtuigen hebben een lange staat van dienst achter de rug. De kisten werden in 1992 overgenomen van de toenmalige luchtvaartmaatschappij Martinair. Na een ombouw tot tankervliegtuig op Schiphol, werden ze in 1995 officieel in gebruik genomen. Ik heb het genoegen gehad om ook al bij de eerste officiële vluchten mooie foto’s te maken. De hoofdtaak van de KDC-10’s was in feite het tanken van F16’s in de lucht, zoals er jaren geleden nog naar oefengebied Goose Bay werd gevlogen.

Laatste KDC-10 maakt afscheidsvlucht boven Nederland


Ook voor het voorzien van brandstof aan de F16’s tijdens oefenmissies of oorlogsmissies. De KDC-10’s waren altijd en overal voor inzetbaar. De twee KDC-10’s zijn in al die jaren ook vele malen ingezet bij humanitaire hulpvluchten, naar vele landen in de wereld. Onlangs werd het toestel nog ingezet om mensen te evacueren vanuit Kaboel in Afghanistan.

European Air Transport Command
De luchtmacht sluit een periode af waarin ze niet zelf meer beschikt over tanker vliegtuigen, maar deze komen voort uit een internationale samenwerking. Die taak van strategisch luchttransport is overgenomen door een internationale samenwerking binnen het European Air Transport Command. Er zijn in totaal 9 nieuwe Airbussen 330 aangekocht, die hun diensten gaan verzorgen voor zes deelnemende landen.

Vier van deze tankvliegtuigen zijn op de vliegbasis van Keulen-Bonn gestationeerd.Met heel veel plezier denk ik terug aan de tijd, dat ik als fotograaf met deze KDC-10’s de wereld rond vloog om foto-opdrachten uit te voeren, of als ik in de ‘back seat’ met mijn F16-piloot in de buurt vloog en daarbij de mooie foto’s kon maken als al die F16’s kwamen tanken. Met een selectie uit al die mooie foto’s wil ik u hierbij mee laten genieten, van een exclusieve serie van een aantal door mij gemaakte foto’s.


Dit nieuwsbericht is 276 keer bekeken

X
X