Kunstlokaal42 en de coronacrisis

Gepubliceerd op: 13 september 2020 14:14
Gewijzigd op: 10 september 2020 14:19

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Centrum: Dat was even schrikken toen premier Rutte op een persconferentie de maatregelen afkondigde die vanaf 12 maart zouden gelden. Iedereen moest zoveel mogelijk thuiswerken, bijeenkomsten met meer dan 3 personen zijn verboden, de horeca gaat op slot.

Dat betekende ook dat Kunstlokaal42 voorlopig niet door kon gaan. Een aantal geplande edities (maart tot en met juni) kon geen doorgang vinden.

Inmiddels zijn de maatregelen enigszins versoepeld en kan de horeca op gepaste wijze weer open zijn. Er is lang nagedacht hoe we Kunstlokaal42 binnen deze aangepaste maatregelen kunnen vormgeven, en Jurr, samen met Lydia uitbater van Lokaal42, kwam met een werkbare oplossing.

Lokaal42 wordt omgebouwd tot een widebody: als in een vliegtuig twee stoelen links tegen de muur en aan de andere kant twee stoelen rechts tegen de bar (gezien van buiten naar binnen). We houden een ruime middenpad over (anderhalve meter). Eventueel statafels met krukken in het voorgedeelte.

Welkom aan boord bij flight 42 van Lokaal Airways. Vertrek 16 september  21.00 uur; inchecken vanaf 20.00 uur. Wel is het nodig in coronatijden om te reserveren. Dat doe je via lokaal42@gmail.com. De toegang is en blijft gratis!

De eerstkomende editie is 16 september, en te gast is dan (voor de tweede keer) Thea Derks, de muziekwetenschapper en  publicist die afgelopen januari al te gast was over muziek in de 20e eeuw. Ze heeft toen haar verhaal niet af kunnen maken (de discussies gingen heel diep) en komt dus terug om het af te maken en te vertellen over de derde, meer uitgebreide druk van haar Reinbert de Leeuw biografie.

Ik hoop dat jullie er gezond en wel weer allemaal bij zijn!

Reinbert de Leeuw mens of melodie

De achtenzeventigste editie van Kunstlokaal42 staat in het teken van Reinbert de Leeuw, tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de moderne muziek in de twintigste eeuw. Te gast is muziekwetenschapper en – publicist Thea Derks.

Reinbert de Leeuw is al decennialang een spil in het Nederlandse muziekleven. Met zijn ultratrage uitvoeringen van pianowerken van Satie veroverde hij de populaire hitlijsten, als 'Notenkraker' richtte hij zich tegen de gevestigde orde en als dirigent van het mede door hem opgerichte Schönberg Ensemble ontsloot hij muziek van eigentijdse componisten voor een groot publiek. Hij geldt als de belangrijkste grondlegger van de internationaal vermaarde Nederlandse ensemblecultuur en is inspirator voor jong en oud.

In 2014 verscheen de eerste druk van Thea Derks‘ biografie van Reinbert de Leeuw ‘Reinbert de Leeuw mens of melodie’. Ongeautoriseerd want De Leeuw kon met het eindresultaat niet leven. De Bezige Bij trok zich terug, waarna het boek uiteindelijk verscheen bij Leporello Uitgevers. Inmiddels is De Leeuw overleden (14 februari jongstleden) en verscheen onlangs de derde druk, waarvoor Derks het boek aanvulde met een laatste hoofdstuk.

Thea Derks is musicologe en muziekjournaliste, gespecialiseerd in hedendaagse muziek,  en de laatste jaren onder meer actief als inleider bij concerten. De meeste van die concerten zijn gewijd aan muziek van na 1900 zodat zij regelmatig te maken krijgt met de onbekendheid en onbemindheid van dit repertoire bij een groot publiek.

Eerdere publicaties: ‘Nieuwe Klankwerelden, beknopte geschiedenis van de klassieke muziek van na 1900’ (2006) en ‘Een os op het dak. Moderne muziek na 1900 in vogelvlucht’’(2018).

De 78e editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 16 september, 21.00 uur.


Dit nieuwsbericht is 178 keer bekeken

X
X