Kunstlezing: Een selfie of een zelfportret

Gepubliceerd op: 16 maart 2020 14:19
Gewijzigd op: 12 maart 2020 14:20

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Centrum: Het Amsterdamse Van Gogh Museum presenteert tot en met 25 mei de expositie “In the Picture”: een tentoonstelling die volledig draait om de rol en betekenis van het kunstenaarsportret. Kunsthistoricus Dr. Ger Jacobs geeft hierover op dinsdag 17 maart een kunstlezing in Bibliotheek Helmond. Zijn die zelfportretten dan de voorloper op onze rage van selfies?  Vooraf aanmelden wordt aangeraden.

Tentoonstelling ‘In the picture’

De tentoonstelling draait volledig om de rol en betekenis van het kunstenaarsportret. Aan de hand van thema’s als imagovorming, zelfbeschouwing en de mythe van de lijdende kunstenaar wordt een uiteenlopende selectie van de bekendste kunstenaarsportretten uit de tweede helft van de 19de eeuw en de vroege 20ste eeuw getoond.

De tentoonstelling laat een topselectie van grote namen en nieuwe gezichten zien. Natuurlijk zijn er de bekende zelfportretten van Vincent van Gogh. Zij krijgen nog meer betekenis in relatie met die van b.v. Edvard Munch, Charley Toorop, Gustave Courbet, Paul Cézanne, Thérèse Schwartze, John Singer Sargent en Helene Schjerfbeck. Wanneer hedendaagse kunstenaars als Francis Bacon en Julian Schnabel daar met hun werk weer op gaan reageren, ontstaat er een museale ruimte vol van vragen. Die gaan dan over de kwetsbaarheid en over de kracht, maar ook over genialiteit en zelfkennis en over propaganda en zelfoverschatting. Onder de verf van al die portretten liggen de verhalen uit het kunstenaarsleven. 

Hoe dan ook, de 75 portretten in het Van Gogh Museum geven een even prachtig als veelzijdig beeld van de rijkdom aan zelfportretten en portretten die kunstenaars van elkaar maakten in de tweede helft van de 19de eeuw en de vroege 20ste eeuw.
Zijn die zelfportretten dan de voorloper op onze rage van selfies? Misschien gedeeltelijk wel, maar de tentoonstelling maak ook duidelijk dat kunstenaars van toen goed na dachten over hoe ze zichzelf presenteerden. Het maken van een zelfportret was een creatief proces, niet zelden met vallen en opstaan. 

Wanneer:        Dinsdag 17 maart van 20.00 tot 22.00 uur.

Waar:              Bibliotheek Helmond, Watermolenwal 11

Entree:            €7,50 (bibliotheekleden betalen op vertoon van hun lidmaatschap €6,-)

Info:                www.bibliotheekhelmondpeel.nl/activiteiten

F Bibliotheek Helmond


Dit nieuwsbericht is 195 keer bekeken

X
X