Kunst en onderwijs vinden elkaar in 75 jaar bevrijding

Gepubliceerd op: 12 september 2019 18:16
Gewijzigd op: 12 september 2019 11:20

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Kunst en onderwijs. Een combinatie die naadloos in elkaar overvloeit tijdens het project ‘Oorlog in mijn stad’ van Stichting Openbare Basisscholen Helmond (OBSH). Leerlingen van 7 verschillende Helmondse basisscholen hebben met elkaar het project vormgegeven. 19, 20, 23 en 24 september zal de uitvoering plaatsvinden.

Vrijheid is een belangrijk gegeven in onze hedendaagse samenleving. Voor vele is het vanzelfsprekend, maar dat was, en is, niet altijd het geval. Reden genoeg voor Stichting Openbare Basisscholen Helmond om, samen met diverse culturele instanties binnen Helmond, een project op te zetten ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Het doel: op een educatieve manier ‘beleven’ met leerlingen zodat zij zelf gaan nadenken over de waarde en betekenis van vrijheid.

Voor de coproductie hebben OBSH en het Kunstkwartier de handen ineengeslagen. OBSH-vertegenwoordiger Hans Fuchs is de initiatiefnemer van het project. Regisseur Anneke Schröder, Productieleider Bregje van Ekert, Fred Weijers, hoofd Kunst en Cultuur van het Kunstkwartier en Otine van Erp, coördinator onderwijs Kunstkwartier vertellen graag over het project.

Oorlog in mijn stad

“In totaal zijn er tien verschillende scenes tot stand gekomen door de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8. Het aanbod verschilt van poëzie tot expositie en van doe-theater tot ‘gewoon’ luisteren. Alle scenes zijn ontwikkeld door de groepen 7 en 8 en worden uitgevoerd door leerlingen van groep 7 en 8”, vertelt Anneke. “Het is écht van hun en we zien ook veel leerlingen groeien tijdens het proces. Het heeft echt impact op ze. Doordat de leerlingen gericht nadenken over een scene die ze gaan spelen, worden ze veel bewuster van “vrijheid” in het algemeen.  Met het enthousiasme waarmee ze dan de scenes gaan spelen kunnen ze ook het publiek, bestaande uit 1000 kinderen van Helmondse basisscholen, laten ervaren dat vrijheid erg belangrijk is en dat we er dagelijks mee te maken hebben.

De leidraad voor de gemaakte scenes zijn echte verhalen uit de tijd van de oorlog. Een van die verhalen, De reis van ome Jan, is afkomstig uit het pas gepresenteerde boek van Louis van de Werff: “het dagboek van mijn vader”. “Een echte kippenvelscene”, aldus Anneke. “De leerlingen verliezen zichzelf in het stuk en leven zich helemaal in.”

Cultureel Helmond sluit aan

De belangstelling voor de uitvoering is groot, maar er is gekozen voor een besloten evenement. “We hebben alle Helmondse basisscholen uitgenodigd en in totaal verwachten we zo’n 1000 leerlingen uit het Helmondse basisonderwijs die komen kijken”, laat Bregje weten.  De uitvoering van de scenes gebeurt op negen verschillende Helmondse locaties. Bregje: “We hebben drie plekken binnen Het Kasteel, twee plekken bij het Kunstkwartier, Het Speelhuis, aterlier Roel Hanssen en bij Boscotondo komen twee legertenten te staan.” Naast de verschillende scenes die vertoond zullen worden, is er ook een film gemaakt die zal worden vertoond in Pathé: “Hiervan hebben we pasgeleden een scene opgenomen met alle deelnemende kinderen bij de markthal in Brandevoort. Het is echt gaaf om al die kinderen te zien in oude kledij. We zijn dan ook benieuwd naar het eindresultaat”.

Cultuuronderwijs

Het project van de OBSH geeft een goed beeld van wat kunst met het onderwijs kan doen. “De leerlingen ontwikkelen zichzelf op verschillende vlakken”, vertelt Otine. “Het project is al vanaf februari in voorbereiding bij de leerlingen. Sommige zijn van ver gekomen, dat is prachtig om te zien.” Ook Fred is het daarmee eens: “Het mooie aan dit project is, is dat we de bevrijding linken aan eigen vrijheid. De kinderen kunnen zichzelf zijn als ze op het podium staan en ontdekken voor zichzelf wat de waarde hiervan is.”

Na 24 september zal aan het project een einde komen, maar blijft het bij dit ene project of liggen er al nieuwe plannen klaar? “We hopen dat dit project een aftrap is van een mooie samenwerking, maar ook vooral een uitnodiging naar andere scholen om te kijken of we iets soortgelijks neer kunnen zetten. Niet alle kinderen leren gemakkelijk uit boeken, zij leren door te doen en te maken. Met dit project wordt duidelijk dat kunst een waardevolle toevoeging is op het onderwijs en op de ontwikkeling van de kinderen”, aldus Otine en Anneke.

Mocht u als school of andere geïnteresseerden meer willen weten over de mogelijkheden, neem dan gerust contact op met Otine via: otine@kunst-kwartier.nl

Foto`s: Helen Schouten en Louis van de Werff

Dit nieuwsbericht is 749 keer bekeken

X
X