Koninklijke Erepenning voor jubilerende Sociëteit Gezelligheid

Koninklijke Erepenning voor jubilerende Sociëteit Gezelligheid
Gepubliceerd op: 24 september 2021 9:32

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

WARANDE Bij de viering van hun 150 jaar bestaan ontving Sociëteit Gezelligheid te Helmond de Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Blanksma. Sociëteit Gezelligheid is 13 september 1871 opgericht in de lokalen van Stadscafé de Korenbeurs te Helmond.

De oprichters waren hoofdzakelijk protestante Helmondse fabrikanten en ondernemersfamilies als Carel van Wesselman, van Vlissingen, Matthijsen, Carp, Everts, Kaulen, Deutsch, Kranz, van Lookeren Campagne Lulofs, van Berkel, Ramaer, Steijns en Spaan. Het doel van Sociëteit Gezelligheid te Helmond is een rustgevende ontmoetingsplaats te zijn, waar leden het nieuws en de politiek bespreken en aan diverse activiteiten deelnemen, zoals lezingen, excursies maar ook biljart en kaartspellen.

De Sociëteit is sinds 1939 in het bezit van een bijzonder architectonisch gebouw aan de Wesselmanlaan. In juni 1943 werd de Sociëteit door de Duitsers in beslag genomen en eind 1944, na de bevrijding, door de geallieerde troepen. Op 1 januari 1946 kwam het gebouw weer vrij. De Sociëteit is in al die naoorlogse jaren doorontwikkeld naar een breder maatschappelijk model, waarin geloof en status niet meer doorslaggevend zijn.

Gemeenteraad stelt € 520.000,- beschikbaar voor oplossing dossier Houtse Akker

Dit nieuwsbericht is 359 keer bekeken

X
X