Koninklijk paar brengt streekbezoek aan de Brabantse Peel en Helmond

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan de Brabantse Peel en Helmond
Gepubliceerd op: 22 september 2022 9:46

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Brandevoort, Voorpagina

BRANDEVOORT | Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben op donderdag 15 september een streekbezoek aan de Peel gebracht. Het koninklijk paar bezocht de gemeenten Deurne, Gemert-Bakel en Helmond. Het bezoek stond in het teken van ontwikkelingen in het natuurbehoud, de toekomst van de agrarische sector, nieuwe vormen van maatschappelijke coöperaties en innovatief ondernemen in de Peelregio. Ook werd stilgestaan wat de invloed van corona had op het in 2020 zwaar getroffen gebied.

Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Deurne
Het koninklijk paar bezocht als eerste de Deurnese Peel. Tijdens een wandeling kreeg het paar een toelichting op dit Natura 2000-natuurgebied. De boswachter, omwonenden en afgevaardigden van Werkgroep Behoud de Peel en Waterschap Aa en Maas gaven uitleg over het belang van het natuurbehoud in dit gebied. Er werd tevens stilgestaan bij natuurbranden in de Peel. Ook zijn er door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gesprekken gevoerd met verschillende boeren uit de omgeving over de effecten van de nabijheid van een Natura 2000-gebied op hun agrarische bedrijven. De boeren lichten hun kijk op de actualiteit toe en benoemen hun opties voor de toekomst.

Gemert-Bakel
In de gemeente Gemert-Bakel werd het koninklijk paar ontvangen in het gemeentehuis. Zorgmedewerkers, een voormalige coronapatiënt, nabestaanden van coronaslachtoffers en andere betrokkenen vertelden hier over hun ervaringen tijdens de pandemie en over de impact die corona had op de zorg en de samenleving in de Peel. Hierna gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar het Boerenbondsmuseum. Het museum is gevestigd in het geboortehuis van pater Gerlachus van den Elsen, de grondlegger van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond en meerdere boerencoöperaties. Aan het einde van dit bezoek gaven vertegenwoordigers van verschillende hedendaagse coöperaties in een rondetafelgesprek hun visie over het belang van coöperaties in de Peel en lichten zij de kansen en uitdagingen van een coöperatie hierbij toe.

Helmond
Ook Helmond was in dit koninklijk bezoek opgenomen, als afsluiting van dit Brabantse Peelbezoek. Op de Automotive Campus in Helmond sloot het koninklijk paar het streekbezoek af, met aandacht voor durf en innovatie. De Automotive Campus is een ontmoetings- en vestigingsplaats op het gebied van automotive(technologie) en slimme mobiliteit. Patrick Hofman begeleidt de rit over het parcours, want er werd ook een rit gemaakt in een zelfrijdende shuttle en hier kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima informatie over het last-mile-principe, waarbij vervoer wordt ingezet om bij een reis met het openbaar vervoer de laatste mijl tot de eindbestemming te overbruggen.

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan de Brabantse Peel en Helmond

Ook waren er veel leerlingen van diverse scholen uit Helmond die het koningspaar bezongen in het kader van ‘Meer Muziek in de Klas’. Ook kreeg het koninklijk paar een toelichting op de verschillende testvormen van zelfrijdend vervoer. Vlisco presenteerde zich in de ontvangsthal met diverse Vliscojurken en creatief directeur mw. Gabriela Sanchez y Sanchez de la Barquera. Zij gaf een korte toelichting en werd daarbij geassisteerd door Annemiek van Spanje.

Hierna was het de beurt aan Brainport Development en de gemeente om hun verhaal te vertellen over de Helmondse wijk Brandevoort. De toelichting wordt gegeven door wethouder Arno Bonte. Het doel en opzet is de slimste wijk ter wereld te ontwikkelen, waarbij de nieuwste inzichten en technieken op het gebied van participatie, gezondheid, data, mobiliteit, energie en circulariteit worden ingezet, om een duurzame en leefbare woonomgeving te creëren. Het streekbezoek werd ook hier afgesloten met een rondetafelgesprek met diverse ondernemingen, die met hightech innoveren en op het gebied van mobiliteit of energie zich bezig houden.

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan de Brabantse Peel en Helmond

Eindgesprek
Deelnemers aan het eindgesprek waren Frank Smulders, Max Aerts, Bas Verkaik, mw. Aukje Kuypers, mw. Fransje de Kimpe. Ook commissaris van de Koning mw. Ida Adema en burgemeester mw. Elly Blanksma sloten nog aan bij het gesprek.


Dit nieuwsbericht is 126 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X