Komt een vrouw bij de lijstenmaker

Komt een vrouw bij de lijstenmaker
Gepubliceerd op: 26 november 2021 15:42

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Een passende titel van het boek dat in de loop van volgend jaar wordt uitgebracht door lijstenmaker Jan de Haas. Aan het einde van het jaar neemt hij namelijk na 40 jaar afscheid van zijn winkel en zijn klanten. De lijstenmakerij gaat op een andere locatie verder, maar Jan gaat een nieuwe fase van zijn leven in.

Nog onzeker wat op zijn pad kan komen als hij volgend jaar een zee van vrije tijd krijgt, maar wel een opluchting als er geen vaste afspraken meer komen. Op twee dingen na dan.

Naast meer tijd voor zijn kleindochter, worden alle anekdotes die hij verzameld heeft over verhalen van klanten die ze hem de afgelopen 40 jaar hebben toevertrouwd, in een boek samengevoegd. Het zijn vrolijke, opmerkelijke, maar ook verdrietige vertelsels die hij te horen kreeg. De verhalen zullen anoniem vermeld worden en enkel de betrokkene zal zich er in herkennen als deze ze leest.

Jan zal de verhalen, zijn klanten en zijn vak zeker gaan missen, maar gelukkig gaat de lijstenmakerij niet verloren. Vanaf januari volgend jaar kunnen al zijn klanten terecht bij zijn zoon Ruud die de lijstenmakerij voortzet aan de Veestraat 24E in Helmond. Natuurlijk zal het niet verwonderlijk zijn als hij daar gespot wordt als back-up, want het blijft uiteraard jeuken om advies te geven als dit gewenst is of stiekem ongewenst.

Een voorproefje wat in het boek zal verschijnen, is de volgende situatie:

Rozenkrans?
Het blijft vreemd als je niet ziet wie er achter de mondkapjes zitten. Met z’n drieën zijn ze.
Vader, moeder en volwassen zoon. Met een eerbiedig gebaar wordt een fluwelen zakje op de tafel gelegd. En met nog meer eerbied haalt de moeder een krans met allemaal kralen vanuit het zakje. Nee, dit is beslist geen rozenkrans. Elk kraaltje vertegenwoordigt een behandeling ter bestrijding van kanker die haar zoon heeft ondergaan. Elke behandeling een andere kleur, met aan het einde twee bloemen gevolgd door weer gekleurde kralen. De bloemen betekenen dat je vrij bent van kanker en hier waren het er twee omdat nog niet alles weg was.

Ik kijk naar de krans van enkele meters lang met ruim tweehonderd kralen. Wat hebben deze jongeman en zijn ouders veel meegemaakt vanaf het begin van de constatering van deze vreselijke ziekte. Aan het einde van het snoer zit een stuk draad samen gebonden als een strik. Overleg of de draad verwijderd moet worden. We besluiten om het te laten zitten als symbool dat de strik alles tegen zal houden om niet meer ziek te worden. Deze inlijsting zal wel wat met me doen als ik de kralen in een mooie cirkel zal vastzetten.


Dit nieuwsbericht is 253 keer bekeken

X
X