Kom ook en doe mee! Van sportief wandelen word je fit én blij

Gepubliceerd op: 31 maart 2023 13:03

Nieuwsbericht door: Wendy Lodewijk
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

MIERLO-HOUT/HELMOND Volgende week organiseert Jibb+ een themaweek Atletiek en looptechniek. Ook Marij Verberkt, die wekelijks een wandeltocht organiseert, is gevraagd bij deze themaweek aan te sluiten. We praten met haar over (sportief) wandelen. Nico Vaessen, die al jarenlang elke week meeloopt, sloot eveneens aan.

Door: Wendy Lodewijk

Wandelen is voor iedereen

Je hoeft het woord ‘wandelen’ maar in de mond te nemen en de ogen van Marij gaan glinsteren. “Ga wandelen, dat is toch zo mooi”, zegt ze opgewekt. “Onze wandelgroep gaat elke vrijdagochtend op pad, weer of geen weer. Wind, regen, sneeuw of hagel, dat maakt niets uit, wij gaan wandelen”, lacht ze. “Alleen bij echt gevaarlijk weer, zoals erge ijzel of onweer, blazen we het af. Veiligheid staat voorop, maar verder laten wij ons niet tegenhouden.” De wandelgroep is een ruime 20 jaar geleden opgericht en bestaat inmiddels uit een 12-tal fanatieke wandelaars. “Het gezelschap is zeer gemêleerd”, legt Nico uit. “Het is een brede populatie en het klikt met iedereen. Het is een actieve, sociale en gezellige groep. De wandeling is elke week weer een feest.”

Elke week anders

De wandelgroep vertrekt elke vrijdagochtend bij de St. Luciakerk in Mierlo-Hout. Vanuit daar bedenkt Marij elke week een verrassende route. “Zij heeft alle routes in haar hoofd zitten”, vertelt Nico. “En we lopen elke week weer anders.” Je zou denken dat je de omgeving van Mierlo-Hout op een gegeven moment wel gezien hebt, maar toch zorgt Marij voor de nodige variatie en onbekende paadjes. Daarnaast is er 1x per maand een wandelroute elders. “Dan regel ik dat er wat auto’s zijn en wandelen we ‘op locatie’”, lacht Marij. “Aansluitend is er dan een lunch voor wie wil. Bij de ‘gewone’ wandelingen sluiten we ook altijd af met een kopje koffie, maar alleen voor wie dat gezellig vindt. Iedereen kan en mag voor zichzelf beslissen.” Marij is graag sociaal-maatschappelijk bezig. “Wandelen is hiervoor een prachtig middel.”

Gezelligheid

Gezelligheid voert de boventoon binnen de wandelgroep. “Mensen kunnen hun ei kwijt. Buiten dat we actief bezig zijn, is het ook een sociaal samenzijn. De deelnemers vertellen graag over wat hen bezighoudt. Uiteraard blijft alles tussen 4 muren, ook al zijn die muren niet letterlijk aanwezig. Praten kan opluchten, al hóef je niet te praten. Ben je liever in jezelf gekeerd en geniet je ondertussen van wat je om je heen ziet, dan is dat ook prima. We wandelen vaak door natuurgebieden, dat is zo fijn.” Marij weet de weggetjes te vinden waar nauwelijks fietsers of ander verkeer te vinden is. “Heerlijk, die rust. Wandelen is goed voor lichaam en geest. Onderweg doen we nog houdings- en bewegingsoefeningen. Je kunt zonder drempel aan je fitheid werken en ondertussen werk je ook aan je sociale contacten.” 

Bij Marij is het nooit saai. Haar gedrevenheid en enthousiasme werkt ongelooflijk aanstekelijk. Als je alleen al met haar praat, krijg je spontaan zin om je wandelschoenen aan te trekken. Nico loopt inmiddels al bijna 15 jaar mee en is nog onverminderd fanatiek. Dat zegt genoeg over deze leuke en toegankelijke wandelgroep.

Loop ook gezellig mee

De wandeling start elke vrijdagochtend om 9.30 uur en duurt tot ongeveer 12.30 uur. Alleen op de dagen dat er met de auto naar een andere locatie gereden wordt voor een wandeling, ben je wat langer van huis. “Je krijgt er dan wel een ontzettend leuke dag voor terug.” De wandelingen zijn gratis, het enige wat je nodig hebt, is een paar goede wandelschoenen en makkelijk zittende kleding. Leeftijd is niet van belang. Het enige wat een vereiste is, is dat je kunt wandelen. Het tempo ligt rond de 4-5 km/uur. 

Wil je graag eens kennismaken met de groep? Sluit dan aan tijdens de themaweek, op vrijdag 7 april om 9.30 uur bij de St. Luciakerk in Mierlo-Hout. Op de site van Jibb+ (www.jibbplus.nl) vind je meer informatie.


Dit nieuwsbericht is 223 keer bekeken