Kokkerellen met Michelle: Spaghetti alle vongole

Gepubliceerd op: 26 maart 2020 11:43
Gewijzigd op: 26 maart 2020 11:44

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Ciao! Ik ben Michelle en onder de naam Taste Guide Naples (www.tasteguidenaples.com) organiseer ik kookworkshops en rondleidingen in het prachtige Napels. Door mijn passie voor koken en mijn liefde voor Italië ben ik in 2017 naar Napels verhuisd. Het belangrijkste wat ik hier heb geleerd is het concept van “quanto basta”, wat vrij vertaald “naar smaak” betekent. Recepten geven je een richtlijn, maar volg vooral je intuïtie. Veel kookplezier! 

Bij een bezoek aan Napels en haar prachtige omstreken is een bord spaghetti alle vongole een absolute must. De mediterraanse kokkels hebben een heerlijk ziltige smaak en komen perfect tot hun recht met een beetje knoflook en witte wijn. Deze variant is een uitgebreidere versie van de klassieker, voor de originele versie laat je de bottarga en tarallo weg. De toevoeging van tomaten is ook optioneel en hangt van je smaak af. 

Ingrediënten voor vier personen: 

ca. 1 kg verse kokkels (of 500 gram mosselen en 500 gram kokkels)olijfoliedrie tenen knoflook, gepeld en lichtjes geplet200 gram kerstomaten, in vieren gesneden Een bosje verse peterselie, takjes en blaadjes gescheiden200 milliliter droge witte wijn400 gram spaghetti4 theelepels gemalen bottarga: een specialiteit uit Sardinië en Sicilië gemaakt van gepekelde visseneieren Een tarallo napoletano: een hartig, krokant amandelkoekje uit Napels, óf 100 gram gezouten, geroosterde amandelen

Bereiding:

Verhit een paar eetlepels olijfolie in een grote pan en voeg de geplette knoflook en de peterselietakjes toe. Roer dit even door totdat de olie lekker naar knoflook ruikt. Draai het vuur omhoog en voeg dan de stukjes tomaat en de kokkels toe. Doe een deksel op de pan en laat twee minuten stomen. Voeg dan de wijn en een deel van de gehakte peterselieblaadjes toe en breng het geheel op smaak met een beetje zout (de kokkels zelf zullen ook wat zout loslaten) en goed wat peper. Roer goed door totdat de kokkels zijn geopend en het meeste van de witte wijn is verdampt. Draai het vuur uit en leg de geopende kokkels opzij in een kom, en gooi eventueel ongeopende kokkels weg (de ongeopende zijn vaak niet goed). Giet dan het kookvocht door een zeef en vang het op in een kommetje, hiermee scheid je eventueel afgebroken stukjes schelp en de knoflook en peterselietakjes. Breng een grote pan water aan de kook, voeg zout toe en kook de spaghetti tot twee minuten voor de al dente kooktijd die op de verpakking staat aangegeven, schep een kopje van het pastawater uit de pan (dit heb je later nodig voor de saus) en giet de pasta af. Verhit het kookvocht van de kokkels met twee eetlepels olijfolie in dezelfde pan waarin je de kokkels hebt gebakken en voeg de spaghetti met het kopje pastawater toe. Roer dit over het hoogste vuur door, het indikkende vocht moet een mooi glanzend laagje op de spaghetti vormen. Voeg de kokkels toe en roer nog een minuutje door om ze op te warmen. Om te serveren strooi je een theelepel bottarga en wat peterselie over elk bord pasta en tot slot wat verkruimelde tarallo (of gehakte amandelen). 

Buon appetito! 


Dit nieuwsbericht is 140 keer bekeken

X
X