Koken met Michelle: casatiello

Gepubliceerd op: 9 april 2020 14:13
Gewijzigd op: 9 april 2020 10:14

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Deze week deel ik een traditioneel Napolitaans paasrecept met jullie: de casatiello. De Napolitanen zijn wegens de lockdown massaal aan het bakken geslagen en het is prachtig om te zien hoe mensen in deze moeilijk periode door traditie verbonden blijven. 

Wie al eerder met gist heeft gewerkt, weet dat geduld van uiterst belang is. Deze hartige paasstol is hierop dan ook geen uitzondering. De casatiello wordt volgens de traditie op Goede Vrijdag bereid en op zaterdag en zondag op tafel gezet. Buon appetito e buona Pasqua! 

Ingrediënten:

Voor het deeg:

600 gram manitobabloem (of gewone bloem) 

330 ml water

10 gram verse biergist (anders 3 gram droge gist)

140 gram reuzel of zachte boter

10 gram zout

1 eetlepel gemalen zwarte peper

Voor de vulling:

120 gram provolone dolce

50 gram caciocavallo (of scamorza of een andere dradige kaas)

75 gram (Napolitaanse) salami

75 gram kaantjes of Zeeuws spek

50 gram spekblokjes

40 gram pecorino

1 eetlepel gemalen zwarte peper

Overig:

4 eieren

1 eierdooier

1 eetlepel melk

Bereidingswijze:

Meng in een kom 95 gram bloem met 100 milliliter water en de gist tot er een glad en klontvrij mengsel ontstaat. Bedek met huishoudfolie en laat het 30 tot 40 minuten rijzen tot het in omvang verdubbeld is. 

Giet vervolgens de rest van de bloem en het water bij het gerezen deeg en meng dit met de hand of met een mixer met deeghaken. Bewerk het deeg tot het niet meer aan de bak blijft plakken. Voeg vervolgens een paar kleine stukjes reuzel of  zachte boter toe en gebruik de deeghaken om het met elkaar te mengen. Wanneer de reuzel/boter volledig in het deeg is opgenomen, neem je het deeg uit de kom en trek je de buitenkanten van het deeg naar beneden, knijp dit vervolgens samen zodat er een aan de bovenkant gladde bal ontstaat. Leg het deeg terug in de kom, voeg nog wat stukjes reuzel/boter toe en herhaal het proces tot de reuzel/boter op is. Voeg dan het zout en de peper toe en meng tot het volledig opgenomen is. Vorm dan een bol die egaal en niet plakkerig is. Doe de deegbal in een grote, met boter ingevette kom en dek deze met een schone theedoek af. 

Wanneer na 3 uur het deeg verdrievoudigd is, moet je het deeg doorslaan. Dit doe je door het deeg op een paar plekken met een vuist in te drukken. Leg het deeg vervolgens op een groot, met bloem bestoven werkoppervlak en rek het uit tot een rechthoekige vorm door het met je vingers steeds verder naar buiten te duwen. Vouw een derde van het deeg naar binnen en vervolgens een derde vanaf de andere kant daar weer overheen zodat het op een soort enveloppe lijkt. Snijd ongeveer 30 gram van de onderkant af, maak hier een balletje van en zet afgedekt weg voor later. Laat nu het deeg nog eens 30 minuten bedekt met een theedoek rusten. 

Neem een deegrol en begin het deeg uit te rollen. Doe dit op een voorzichtige manier, met een korte, scherpe beweging waarbij je naar voren en opzij rolt en niet helemaal weer terug. Doe dit tot je een rechthoekig stuk deeg hebt van ongeveer 30 bij 50 centimeter, met een dikte van 1 centimeter.

Besprenkel het deeg met de helft van de geraspte pecorino. Voeg dan de in kleine stukjes gesneden salami, kaantjes/Zeeuws spek en spekblokjes toe, samen met de verschillende kazen (alles in kleine stukjes gesneden). Bestrooi het geheel met gemalen zwarte peper en maak het af met een laagje van de overgebleven geraspte pecorino. 

Rol nu het deeg in de breedte op (niet te strak) en sluit het geheel goed af door het einde aan te drukken. Vet een grote tulbandvorm in en leg de deegrol er met de sluiting naar beneden in. Rol het achtergehouden balletje deeg heel dun uit en snijd er acht lange reepjes van elk 5-6 millimeter breed van. Leg de eieren op gelijke afstand van elkaar op het deeg en druk deze zachtjes aan. Leg de deegreepjes in een kruis over de eieren en duw de uiteinden onder elk ei. Laat de casatiello, weer afgedekt met een theedoek, gedurende 2/2,5 uur voor een laatste keer rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200°C en klop een eierdooier los met wat melk. Bestrijk hiermee het oppervlak van het deeg. Plaats de bakvorm in het midden van de oven, verlaag de temperatuur tot 180°C en laat dit ongeveer 45 minuten bakken. Laat het hierna minimaal een uur afkoelen en serveer de casatiello koud.

Michelle


Dit nieuwsbericht is 146 keer bekeken

X
X