Kinderen en jongeren in hun kracht met behulp van paarden

Marly van Gemert Fourfeet
Gepubliceerd op: 5 maart 2021 10:15
Gewijzigd op: 5 maart 2021 10:02

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND Marly van Gemert zet zich in voor kinderen en jongeren van 7 tot 18 jaar die ondersteuning kunnen gebruiken. Dit kan zijn omdat ze vastlopen, een moeilijke periode doormaken of te maken hebben met een beperking of diagnose. Ze doet haar werk op een rustige, landelijke locatie in Ommel, net buiten de grens van Helmond. 

De reden waarom Marly graag samen met haar paarden werkt is omdat er met een paard niet gepraat hoeft te worden. Een paard voelt je feilloos aan en reageert daarop. Soms wordt je je bewust van gevoelens die je nog niet in de gaten had. Marly kijkt samen met het kind of de jongere wat de reactie van het paard kan betekenen en hoe het kind/de jongere dat ervaart. Dit leidt tot nieuwe inzichten. 

Door snel tot de kern te komen is het mogelijk om in samenspraak met het kind of de jongere maatwerk te leveren. Paarden zien niet de problemen van degene die hij voor zich heeft, maar zien de persoon zelf. Deze onvoorwaardelijke acceptatie zorgt ervoor dat het kind of de jongere centraal staat. 

Het draagt bij aan een veilige leeromgeving. Een paard is een groot, sterk en tegelijkertijd zacht en gevoelig dier. Hiermee kunnen samenwerken geeft een enorme boost aan het zelfvertrouwen van kinderen en jongeren. 

Zelf is Marly orthopedagoog, hippotherapeut en ACT4Kids-therapeut. Daarnaast is ze ervaringsdeskundige: Marly is horend geboren, op vierjarige leeftijd werd een progressief gehoorverlies geconstateerd. Marly kan met behulp van haar gehoorapparatuur en spraakafzien goed communiceren. 

Ze weet echter ook hoe het voelt wanneer dat niet vanzelfsprekend is. Het opgroeien en leven met een beperking heeft er onder andere voor gezorgd dat Marly de vaardigheden heeft ontwikkeld die haar gebracht hebben tot waar ze nu staat. 

Marly denkt mee met kinderen, jongeren en hun ouders hoe om te gaan met (ingrijpende) gebeurtenissen in het leven en situaties te accepteren. Gedachten en gevoelens van een afstandje te kunnen bekijken en te leven volgens de waarden van het kind of de jongere zelf. Hierbij komt haar achtergrond als ACT4Kids therapeut goed van pas, deze therapievorm leert kinderen psychologisch flexibel te zijn. Kinderen en jongeren krijgen inzicht en begrip in hoe gedachten, gevoelens en gedrag werken. Ze leren hierbij hun hart te volgen en beseffen dat ze er hoe dan ook mogen zijn.

Voor de begeleiding die FourFeet biedt, is onder bepaalde voorwaarden vergoeding mogelijk vanuit de gemeenten Helmond, Asten, Someren, Deurne, Gemert-Bakel en Laarbeek. FourFeet werkt onder contract van deze gemeenten.

Zelf ervaren? Een kennismakingssessie met Marly en haar paarden is vrijblijvend en kosteloos. Voor meer informatie, kijk op www.fourfeet.nl.


Dit nieuwsbericht is 95 keer bekeken

X
X