Kia is pas 16 en nu al fotograaf bij Goeikes

Gepubliceerd op: 24 maart 2018 15:00
Gewijzigd op: 21 maart 2018 12:24

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Helmond: Kia Vereijken is pas nét 16 jaar, maar nu al veelgevraagd fotograaf. De havo leerlinge van het Jan van Brabant College won de wedstrijd van Goeikes, wat haar een plek in de expositie opleverde.

De komende maanden is ze fotograaf van de wijk Stiphout. In mei komen alle fotografen samen om uit te zoeken welke foto’s ze willen exposeren en welke in het fotoboek terechtkomen. Kia is verreweg de jongste van de groep.

“Papa maakte altijd foto’s toen ik klein was, dus vond ik het ook leuk,” vertelt Kia over hoe ze ooit begonnen is met fotograferen. “Toen ik op de basisschool zat, heb ik meegedaan met een fotowedstrijd. Die won ik en toen werd de foto geëxposeerd in de bibliotheek. Daarna kreeg ik van mijn ouders een digitale camera om foto’s mee te maken. In het begin deed ik dat vooral met een goede vriend van me die ook foto’s maakt.”In 2017 besloot Kia dat ze meer wilde dan alleen foto’s voor zichzelf maken. “Ik wilde graag zien hoe mijn foto’s worden ontvangen door anderen. Daarom ging ik op zoek naar een wedstrijd. Ik heb ook meegedaan aan een wedstrijd van de ANWB, maar daar heb ik nog niks van gehoord. Mijn vader kwam de wedstrijd van Goeikes tegen, met het thema ‘Helmonders in beeld’. Die wedstrijd was eigenlijk nog veel gaver omdat het echt over Helmond ging.” Er werden vier amateurfotografen uitgekozen om mee te doen aan de expositie. Kia mocht een wijk uitzoeken om in beeld te brengen. “Ik koos direct voor Stiphout, omdat daar heel veel te doen is.”

Kia zelf wordt ook als professioneel fotograaf behandeld sinds bekend is geworden dat ze is uitgekozen voor Goeikes. “Ik krijg een kleine vergoeding voor mijn werk voor de expositie, dus ik voel me een echte, betaalde fotograaf.” Met carnaval woonde ze de carnavalsmis van de Spurriezeiers bij om foto’s te maken. “Het leuke is dat je overal mag komen als fotograaf.’’

In de toekomst hoopt Kia nog veel meer foto’s te mogen maken. “Ik vind het vooral een hele leuke hobby en dat zal het waarschijnlijk altijd blijven. Op dit moment heb ik geen plannen om iets met fotografie te gaan studeren of er mijn werk van te maken!”

Dit nieuwsbericht is 314 keer bekeken

X
X