Karel de Rooij draagt een gehoorapparaat: “Had ik toch eerder moeten doen

Gepubliceerd op: 10 maart 2023 10:11

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 3 maart benoemd tot jaarlijkse 'World Hearing Day' (Internationale Dag van het Gehoor) en roept mensen op voorzichtig om te gaan met hun gehoor. Het is een dag om bewustwording te creëren over de gevolgen van onbehandeld gehoorverlies. Karel de Rooij, beter bekend als Mini van het komische theaterduo Mini & Maxi deelt zijn ervaringen.

Karel de Rooij (76), beter bekend als Mini van het theaterduo Mini & Maxi werkt als theaterregisseur en staat nog altijd midden in het leven. Sinds kort draagt hij een gehoorapparaat. Door open en eerlijk te zijn over zijn gehoorverlies, hoopt Karel de Rooij anderen te stimuleren om eerder aan de bel te trekken. Daarom bracht hij op de Dag van het Gehoor zijn verhaal naar buiten.

Karel van Rooij merkte al een tijdje dat hij zijn collega’s en kleinkinderen slecht kon verstaan en dat het volume van de tv thuis heel hoog staat. Maar het besef kwam pas later: “Ik zit vaak maar te gokken of ‘ja’ te knikken terwijl het ‘nee’ had moeten zijn. Dat vond ik wel ergerlijk worden. Achteraf denk ik: Ik had veel eerder een afspraak moeten maken voor een hoortest”, aldus Karel van Rooij.

Waarom is een hoortest dan nog niet ingeburgerd zoals de oogmeting dat wel is? Karel van Rooij merkte toch een valse schaamte bij zichzelf toen hij net een hoortoestel droeg: “Wat ook een drempel is, is dat je denkt ‘hoe ziet het eruit?, Het was valse schaamte, denk ik nu achteraf.”

Volgens EuroTrak onderzoek zit het vooral ‘tussen de oren’ dat mensen te laat een oplossing zoeken voor gehoorverlies. Er bestaan nog veel fabeltjes die wij onszelf en anderen vertellen over gehoorverlies. Daarom is het zo belangrijk dat een bekend persoon zoals Karel de Rooij hier openlijk over durft te praten. Hopelijk stimuleert het mensen om eerder een afspraak te maken voor een hoortest.

De drempel om hulp te zoeken bij gehoorverlies is nog altijd hoog. Dit zit voor een groot deel ‘tussen onze oren’ – 1 op de 3 mensen geeft openlijk toe er last van te hebben. Uit het EuroTrak onderzoek blijkt dat van de 1,8 miljoen mensen met gehoorverlies, zeker de helft nooit een hoortest laat doen. Er blijkt ook dat bijna 70% van alle Nederlanders met gehoorverlies, die wel een gehoorapparaat dragen, er achteraf spijt van heeft dat niet eerder te hebben gedaan. Een hoortoestel verbetert in de meeste gevallen de algemene gezondheid: voor 95% van de ondervraagden is het leven op de meeste vlakken weer verbeterd sinds ze een hoortoestel hebben aangeschaft.

Over Van Boxtel hoorwinkels

Meer dan 50 jaar zetten wij ons al in voor bewustwording over de gevolgen van onbehandeld gehoorverlies. Dit doen wij onder andere in partnerschap met Alzheimer Nederland. Onze deskundige hoorzorgexperts werken bij 53 winkels in heel Nederland.


Dit nieuwsbericht is 246 keer bekeken