Jubilarissen bij Ceciliafeest Sint Jozefkoor Helmond

Gepubliceerd op: 1 december 2022 16:37

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Dit jaar bestaat het Sint Jozefkoor 100 jaar. De feestelijkheden zijn inmiddels in volle gang en zullen tot oktober 2023 duren. De openingsviering op 15 oktober in de St. Jozefkerk met vele gastkoren en een bomvolle kerk was indrukwekkend. Het boek: Om het Vuur Brandend te Houden is op die dag gepresenteerd. Bij de Ganzenveer zijn nog enkele exemplaren voorradig. De Clash of Times, een gedurfd concert op 6 november, leverde eveneens een overvolle kerk op. Het eerstvolgende concert zal nog even op zich moeten laten wachten tot 5 februari 2023. In de tussenperiode is het koor weer overgegaan tot de orde van de dag, dat wil zeggen dat de zondagse verzorging met gregoriaanse zang in de St. Jozefkerk voorop staat. Afgelopen zondag werd het jaarlijkse Ceciliafeest door het koor gevierd.

Hans van Saaze (l.) ontvangt uit handen van de secretaris de oorkonde bij 50 jaar kerkkoorzang. F | Bert Keet.

Huldiging bij 50 jaar koorzanger
Twee jaar op een rij was corona spelbreker en kon het Ceciliafeest niet gevierd worden. De jaarlijkse activiteit met onder andere een hapje, drankje en etentje heeft dit jaar gelukkig weer kunnen plaatsvinden. Er was dit jaar iets bijzonders te vieren. Hans van Saaze, de voorzitter van het koor had al eerder van de Gregoriusvereniging de zilveren en gouden draagspeld mogen ontvangen vanwege 25 en 40 jaar kerkkoorzang. Bij gelegenheid van 50 jaar gregoriaanse zang bij het Sint Jozefkoor ontving Hans van Saaze zondag de kaars van de Gregoriusvereniging. Men is er bij de vereniging blijkbaar niet op ingesteld dat kerkkoorleden het zo lang volhouden. Als je echter al als kind begint, en dat geldt voor meer koorleden, dan is het niet ongebruikelijk om voorbij die 40 jaar te komen en zilver en goud achter je te laten. Vandaar de kaars.

Frans Verbakel (r.) ontvangt uit handen van de voorzitter de oorkonde bij de grote plaquette va St. Jozef bij 70 jaar kerkkoorzang. F | Bert Keet.

Huldiging bij 70 jaar koorzanger
Maar wat als je nog langer zingt? Daar is wat betreft onderscheidingen niet meer in voorzien. Het Sint Jozefkoor heeft daarom zelf een uitzonderlijk ereteken in het leven geroepen: de kleine bronzen Plaquette van St. Jozef om de grote verdienste, inzet en trouw te onderstrepen als je 60 jaar gregoriaans zingt. Dit jaar zingt Frans Verbakel zelfs al 70 jaar gregoriaans. Al jong begonnen bij de St. Jozefzangertjes, stroomde hij door naar het Sint Jozefkoor, verhuisde van woning en niet ongebruikelijk, verhuisde eveneens van koor. Steeds trouw aan het gregoriaans zong hij in al die jaren bij diverse kerkkoren en kwam uiteindelijk weer terug bij zijn Sint Jozefkoor. Hem viel de eer te beurt om de grote bronzen plaquette van St. Jozef te ontvangen. Pastoor Seidel overhandigde op zondagmorgen tijdens de eucharistieviering de kaars aan Hans van Saaze en de grote bronzen plaquette aan Frans Verbakel. Hij memoreerde daarbij de wekelijkse dienstbaarheid van het Sint Jozefkoor en beide jubilarissen in het bijzonder. Beiden zijn ook voorzanger in het koor. Waren dat er vroeger net zoveel als alle huidige koorleden samen, nu is met drie voorzangers hun aantal veel kleiner, maar de muzikale beweeglijkheid des te fijner. Gedurende 50 en 70 jaar wekelijks het gregoriaans op de voorgrond zetten en jezelf daaraan dienstbaar willen maken, verdient alle lof en waardering.
Bij het feestelijke vervolg van de dag in het Theo Driessen Instituut werd voorzitter Hans van Saaze door de secretaris van het koorbestuur nog eens in het zonnetje gezet en de bij de kaars horende oorkonde van de Gregoriusvereniging overhandigd. Frans Verbakel ontving na lovende woorden van de voorzitter de speciale oorkonde bij de grote plaquette van St. Jozef. Zoals het een koor betaamt werden beide feestelingen uitbundig toegezongen.
Wie uitgebreidere informatie zoekt over het koor kan de website raadplegen op www.sintjozefkoorhelmond.nl.


Dit nieuwsbericht is 116 keer bekeken