Jongeren tevreden over online studiekeuze

Jongeren tevreden over online studiekeuze
Gepubliceerd op: 14 maart 2021 10:00
Gewijzigd op: 11 maart 2021 10:36

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

REGIO De lockdown is voor de meeste mensen al zwaar, maar stel je eens voor dat je voor 1 mei een studie moet gaan kiezen. Door alle maatregelen worden jongeren gedwongen om een studiekeuze op afstand te maken. Welke opties hebben studiekiezers en hoe kiezen zij nu?

Sociale kring

Volgens onderzoeksbureau Markteffect – die in samenwerking met Studie-keuzelab recentelijk een onderzoek deed naar hoe jongeren tijdens corona een studiekeuze maken – maken zij steeds meer gebruik van hun eigen sociale kringen. Ze gaan met vrienden, klasgenoten en familie in gesprek. Aangezien zij de kiezer goed kennen, kunnen ze goed helpen bij dit traject. “Deze mensen kennen je, kunnen een mening vormen over jouw studiekeuze en je een spiegel voorhouden”, aldus Markteffect. Op deze manier komen kiezers te weten waar hun kwaliteiten en interesses liggen.

Online voorlichtingen

Met die informatie kunnen leerlingen op zoek naar een studie die bij ze past. Daar wordt het ingewikkeld. De scholen zijn namelijk gesloten en fysieke open dagen en meeloopdagen geannuleerd. Daarom wordt er massaal overgestapt naar online mogelijkheden. Zo zag je vanaf afgelopen september steeds meer online voorlichtingen. Dat was in het begin soms behelpen, maar veel scholen zijn inmiddels gewend aan de techniek en de vorm.

Middelbare scholieren zien het daarom steeds positiever in. Dat liet onder andere Salma in haar vlog weten. Zij volgde in november een aantal online voorlichtingen. Leila bezocht zeven online open dagen en een proefstudeerdag. “Online open dagen zullen nooit hetzelfde zijn als echte open dagen, maar je kunt er wel echt goede informatie uithalen over een bepaalde studie of school.” Beide vlogs zijn de vinden op de website www.studiekeuzelab.nl.

Goede ervaringen

Ondanks dat alles op afstand wordt gevolgd, zijn studiekiezers over het algemeen enthousiast over de manier waarop mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten zich online presenteren. Tevredenheid is er over zowel de inhoud als de interactie. Die tevredenheid is terug te zien in de reacties van bezoekers van de Studiekeuzelab Voorlichtingsweek (een week met online voorlichtingen, gehouden in september en november 2020). “Alle informatie was duidelijk. Ik vond het prettig dat je vragen kon stellen. Fijn dat er aandacht was voor elkaar en interesse in ieders toekomstbeeld”, aldus een anonieme leerling die de voorlichtingsweek bezocht.

Toch blijft het voor sommige leerlingen lastig om online een goed beeld te krijgen van hoe het eraan toe gaat bij een opleiding. “Je kreeg veel informatie over wat de opleiding inhoudt en wat je ermee kan, maar soms miste ik wat je op school doet en hoe een normale schooldag eruit ziet.”

Tips om op afstand te kiezen

Voor degenen die nu kiezen, of volgend jaar aan de beurt zijn, zijn er nog een aantal tips:

Praat met je omgeving, zij kennen je het beste.Zoek zoveel mogelijk online informatie op over het maken van een studiekeuze.Bezoek online open dagen en voorlichtingen.Leg contact met studenten die een studie doen die jou leuk lijkt.Ga online proefstuderen.

Dit nieuwsbericht is 318 keer bekeken

X
X