Joep de Wildt wint Grand Finale du Keieklets

Gepubliceerd op: 12 februari 2020 13:16
Gewijzigd op: 12 februari 2020 11:17

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Joep de Wildt (39) mag zich voortaan opperkletsmajoor noemen. Als ‘de kleinzoon’ ging de kletser uit Oudenbosch er afgelopen zaterdag vandoor met de felbegeerde Zilveren Narrenkap tijdens de Grand Finale du Keieklets.

Aangespoord door zijn opa had de Wildt besloten om afgelopen oktober deel te nemen aan kletstoernooi De Goeie Toon, wat hem uiteindelijk de winst én een wildcard voor het KeieKletstoernooi opleverde. In zijn klets nam hij het publiek mee terug naar zijn jeugd en de herinneringen die hij aan zijn opa had. Voor vele bezoekers kwamen er herkenbare onderwerpen voorbij. Vooral de raadsels en gedichtjes die hij samen met zijn opa maakte, leverde hilarische resultaten op. Hij eindigde met het overlijden van zijn opa en diens wens. “Mijn opa had het fantastisch gevonden als ik vanavond zou mogen winnen.” Dat de winst daadwerkelijk naar de Oudenbosschenaar ging, was dan ook ‘een droom die uitkwam’.

Finalisten

De Wildt nam het op tegen Iveke van Gerven, Rob Scheepers en Rien van Genugten.

Iveke van Gerven (Hilvarenbeek) bracht als Dafne Diesel het truckerswereldje naar zaal Traverse. Als enige vrouw in een ‘mannenwereld’ moet je toch stevig in je schoenen staan. “Make-up daar doe ik niet aan. Telkens als ik het probeer vragen mijn collega’s ‘Dafne, ben je weer wezen paintballen?” Haar woordgrappen konden rekenen op applaus van het publiek.

Als Joop van de Kringloop lichtte Helmonder Rob Scheepers het publiek in over recyclen. “Bij ons in de winkel krijgt alles een tweede kans.” De Helmonder vertelde over wat hij zoal meemaakte als eigenaar van een tweedehandswinkel. Het bleek lastig voor hem om het publiek van begin tot eind te boeien.

Voor Rien van Genugten uit Sint-Oedenrode was het leven allesbehalve rooskleurig. Als dakloze was het bestaan op straat soms zwaar. Je moet immers leren ‘dealen’ met drugsverslaafden, aldus van Genugten. Met zijn droge humor werkte de dakloze op de lachspieren van het publiek en maakte hij een sterke indruk.

Striepke Veur

Tussen de kletsers door was er ook ruimte voor amusement. Voor Striepke Veur was het een emotionele avond. Het drietal, bestaande uit Bram Bosmans, René van Luytelaar en Mario Cortenbach stonden, na 38 jaar optreden, voor de allerlaatste keer op het podium van het Keiebijters Kletstoernooi. Zij sloten hun act dan ook toepasselijk af met een ‘lètste liedje’. Een daverend applaus van het publiek volgde.

F Chris Thielen

Dit nieuwsbericht is 115 keer bekeken

X
X