Jan van Rest: Zo lust ik er wel ’n paar

Gepubliceerd op: 12 september 2018 15:30
Gewijzigd op: 12 september 2018 10:47

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Tot dan toe was het rustig geweest op de landelijke familiecamping ‘Etang du Ruffaud’ in het avontuurlijk groene departement Corrèze. Maar die ochtend reed er al vroeg een geluidswagen rond, die kampeerders opriep bloed af te staan voor het Franse Rode Kruis. Enkele stevige dames waren druk in de weer om de aanwezige overkapping te ontdoen van rommel en in te richten tot een plek waar bloeddonatie zo steriel en zo gezellig mogelijk zou kunnen plaatsvinden. Omdat ik in Helmond al jaren bloeddonor was, wilde ik dat hier ook wel eens meemaken. Dus ik meldde mij voor donatie.
Het waren niet alleen Franse medekampeerders die zich geroepen voelden mee te doen, maar ook verschillende Nederlanders gingen de uitdaging aan.
De verzorging was uit de kunst. Uiteraard werd ons bloed pas afgenomen, nadat we ons hadden uitgestrekt op een soort veldbed. Daarna moesten we blijven liggen en nadat we een zittende houding hadden aangenomen, kregen we een glas rode wijn. We kregen wat te eten en naar ik me herinner nog een glas wijn. Pas nadat we voldoende gerust hadden mochten we opstaan en ons campingleven voortzetten. Na gedane arbeid vertrok de ‘Rode Kruis’ kolonne weer naar een volgend werklocatie. Ik vond het leuk later een schriftelijke verklaring te krijgen met gegevens over mijn bloedgroep en andere informatie. De Franse aanpak stond mij wel aan.

Jan van Rest

Dit nieuwsbericht is 235 keer bekeken

X
X