Jan van Brabant College wint eerste prijs bij Euregionale Scholenwedstrijd

Jan van Brabant College eerste prijs Euregionale Scholenwedstrijd
Gepubliceerd op: 29 april 2021 13:00
Gewijzigd op: 29 april 2021 9:38

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND Wekenlang waren scholieren van het Jan van Brabant College uit Helmond druk bezig met hun inzending voor de Euregionale Scholenwedstrijd. Centraal stond de vraag hoe Nederlanders en Duitsers duurzamer kunnen handelen en van elkaar kunnen leren. In de klas én thuis werd er gebrainstormd, geknutseld, opgenomen en gefilmd. Uiteindelijk werd het harde werken beloond: de Helmondse scholieren sleepten tijdens de digitale prijsuitreiking op 21 april de eerste prijs in de wacht.

De prijsuitreiking, die plaatsvond in een televisiestudio in Duisburg, werd afgetrapt met imposante gitaarriffs, indrukwekkende zangkunsten en coole beatbox-geluiden van muzikant August Klar. Er waren in totaal zeven prijzen te vergeven, verdeeld over vier categorieën: ‘Nederlandse scholen’, ‘Duitse scholen’, ‘Partnerscholen’ en ‘Bijzondere inzendingen’. De concurrentie was groot, want in totaal hebben 368 Nederlandse en Duitse scholieren meegedaan, die samen 21 inzendingen hebben ingeleverd.

Door de coronapandemie konden de deelnemende scholieren en docenten niet fysiek aanwezig zijn bij de prijsuitreiking, maar slechts per livestream deelnemen – maar dat deed geen afbreuk aan de feestelijke stemming. Presentatrice Sina Kuipers presenteerde het geheel in het Duits en het Nederlands en ging in gesprek met studiogasten. Na de bekendmaking van de winnaars videobelde ze bovendien steeds met de winnende scholieren.

De beste Europeanen komen voort uit grensoverschrijdend leren
De Euregio Rijn-Waal heeft de Scholenwedstrijd in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen georganiseerd. Als eerste sprak presentatrice Kuipers dan ook via een beeldverbinding met dr. Stephan Holthoff-Pförtner, minister van Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen. Op de vraag waarom de Noordrijn-Westfaalse regering de Euregionale Scholenwedstrijd ondersteunde, legde hij uit: “Jonge mensen die bewust grensoverschrijdend leven, worden de beste en meest overtuigende Europeanen. En het is geweldig om met iemand in zijn eigen moedertaal te kunnen communiceren. Daarmee creëren we een diepere band dan wanneer er een vertaler als tussenpersoon optreedt.”

Daarna betraden Heidi de Ruiter, projectcoördinator van de Euregio Rijn-Waal, en Margot Ribberink, meteorologe en tevens jurylid van de Scholenwedstrijd, de studio. De Ruiter benadrukte de rol van de Scholenwedstrijd in het kader van ‘meer saamhorigheid in Europa’. Het thema van de Scholenwedstrijd van dit jaar, duurzaamheid, was volgens haar een thema dat jongeren grensoverschrijdend aanspreekt. “We hebben daarnaast vastgesteld dat Nederland en Duitsland heel verschillend hiermee omgaan. Het thema was daarom perfect voor de Scholenwedstrijd – zo kunnen de jongeren van elkaar leren.”

‘Meesterwerk’ van Jan van Brabant College en partnerschool
Aansluitend werden de winnaars van de Scholenwedstrijd bekendgemaakt. In de categorie ‘Partnerscholen’ won het Jan van Brabant College uit Helmond samen met het Städtische Gymnasium uit Straelen de eerste prijs. Volgens jurylid Ribberink hadden de twee scholen met hun grensoverschrijdende inzending een ‘meesterwerk’ ingeleverd. De partnerscholen hadden samen een virtuele tentoonstelling in het Städtische Gymnasium ontwikkeld.

De kijker kon een virtuele route door de school lopen en kwam hierbij een ‘duurzaamheids-ABC’ tegen, dat de scholen samen gemaakt hadden. Van de A van Afval tot de Z van Zukunft (toekomst): bij elk onderdeel van de tentoonstelling was er een bijdrage over de thema’s klimaat of duurzaamheid te zien, waardoor de kijker geïnspireerd werd om ook duurzamer te leven. De creativiteit kende hierbij geen grenzen: er waren video’s gemaakt, posters ontworpen en podcasts opgenomen. En dat telkens in de buurtaal – de leeftijdsgenoten uit het buurland zorgden ervoor dat de inzending ook taalkundig tiptop in orde was.

Met hun inspirerende inzending wonnen allebei de scholen een duurzaam picknickpakket voor de hele klas, dat niet alleen lekkere streekproducten bevat, maar ook duurzame picknickbenodigdheden.

Foto: De prijsuitreiking van de Euregionale Scholenwedstrijd vond plaats in een televisiestudio in Duisburg.
V.l.n.r. Heidi de Ruiter, Margot Ribberink, August Klar en Sina Kuipers | F Mediamixx

www.janvanbrabant.nl


Dit nieuwsbericht is 359 keer bekeken

X
X