Jagers bieden eenden een helpende hand

Jagers helpen eenden
Gepubliceerd op: 25 februari 2021 13:00
Gewijzigd op: 25 februari 2021 9:42

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Misschien heeft u ze wel eens gezien: broedkorven van wilgentenen die op gekruiste stokken net boven het wateroppervlak zijn geplaatst. De korven worden geplaatst om het broedsucces van de wilde eend te vergroten, want dat broedsucces staat in Nederland onder druk. In en om Helmond zijn in januari op verschillende locaties broedkorven en hooirollen geplaatst door vrijwilligers van Wildbeheereenheid (WBE) de Helm. Deze bieden de eend en de eieren bescherming tegen allerlei roofdieren en beschutting wanneer er onvoldoende dekking is in gemaaide sloten en watergangen.

Door: Melanie Heimberger

Ondanks dat de wilde eend een zeer algemeen voorkomende broedvogel is in Nederland, is de trend van het aantal wilde eenden na een opwaartse lijn tot 1990 daarna neerwaarts gegaan. Een van de oorzaken is dat de eieren en jonge eenden (pullen) vaak slachtoffer worden van predatie. Niet alleen roofdieren zoals vos, marters of katten roven de nesten leeg, maar ook ratten, kraaien en ooievaars lusten wel een eitje of een pul. De kans op predatie wordt vergroot doordat er te weinig schuilplaatsen zijn in de koude wintermaanden en het vroege voorjaar. Oeverranden van sloten, weteringen en vijvers worden ‘schoon’ gemaaid en daarmee verdwijnt goede dekking voor bodembroeders zoals de wilde eend. Tweederde van de eieren en pullen gaat hierdoor verloren. Ook een overmaat aan woerden (mannetjes eend) zet grote druk op de vrouwelijke eendjes die daardoor regelmatig het loodje leggen.

Jagers van Wildbeheereenheid (WBE) De Helm hebben binnen de gemeente Helmond en gedeeltelijk binnen de gemeente Nuenen enkele tientallen broedkorven en hooirollen geplaatst. Authentieke broedkorven, gemaakt uit wilgentenen, maar ook hooirollen (rollen van gaas met hooi ertussen) worden op stokken net boven het water geplaatst zodat de eieren niet nat worden en predatoren niet bij het nest kunnen. Sommige hooirollen worden op vlotjes geplaatst als het waterpijl sterk varieert. De korven zijn geplaatst op een windluwe en vooral rustige plek. De eerste nieuwsgierige eenden zijn al gesignaleerd rond de korven. Dat wil niet zeggen dat de korven ook direct worden aangenomen. Eenden moeten soms even wennen en de eerste paar jaar kan het resultaat beperkt zijn. Ook maken andere vogels, zoals waterhoentjes, soms gebruik van de korven. 

Over WBE de Helm: Onze jagers zijn jaarrond bezig met de zorg voor het wild, het vergroten van biodiversiteit door te investeren in biotoopverbetering en het beheren van soorten die schade aanrichten. Ze hebben vanuit de wet ook de verplichting om te zorgen voor een redelijke stand van bejaagbare soorten die in het veld voorkomen en om deze te beschermen. De afgelopen jaren plaatsen jagers steeds vaker eendenkorven voor de wilde eend en met resultaat. In 2020 is de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) met een onderzoek gestart om het nestsucces van broedkorven en hooirollen te meten. Dit houdt in dat alle jagers, die een korf plaatsen, melden welke resultaten deze heeft opgeleverd. Meer weten? Benader onze WBE via info@wbe-dehelm.nl

www.wbe-dehelm.nl


Dit nieuwsbericht is 747 keer bekeken

X
X