Inloopbijeenkomst groenbeheer in wijkhuis de Geseldonk 

Gepubliceerd op: 7 april 2023 12:36

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

Samen zorgen we voor een mooier en groener Helmond 

HELMOND/MIERLO-HOUT Stap voor stap werkt de gemeente Helmond toe naar meer bloemrijke bermen en bloemenweides. Dat betekent dat we grasvelden maximaal drie keer per jaar maaien. Hierdoor wordt het gras langer en krijgen wilde bloemen en kruiden meer kans zich te ontwikkelen. Bijen, vlinders en andere insecten komen daar op af. Daar zitten natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups bij en zij helpen mee om de overlast van eikenprocessierupsen te verminderen. Ook helpen bloemenweides tegen de toenemende hitte in de stad door klimaatverandering. Minder maaien, heeft dus zo z’n voordelen. 

Inwoners die hier meer over willen weten, zijn van harte welkom op de inloopbijeenkomst ‘Kijk op het groen in de wijk’. Dit vindt plaats op donderdagavond 13 april 2023 (gratis toegang) in wijkhuis de Geseldonk (Cederhoutstraat 44, Helmond). Tussen 18:00 en 20:30 uur staan medewerkers van het Helmonds Groen Collectief klaar om antwoord te geven op alle vragen over het maaibeheer van de gemeente Helmond. 

Waarom natuurlijkvriendelijk maaibeheer? 

Helmond heeft ruim 560 hectare aan wegbermen, bloemenweides en gazons. Ze liggen als een netwerk verspreid door de hele gemeente. Ze zijn voor verschillende dieren de belangrijkste verbindingsroute tussen natuurgebieden. Planten en dieren kunnen niet zonder elkaar bestaan. En ook wij hebben ze nodig: een groot deel van ons voedsel – zoals groenten en fruit – is afhankelijk van de bestuiving door insecten. Als dit systeem verstoord raakt, ontstaan grote problemen met het voedsel. Ook als het gaat om plagen, ziekten, het klimaat en grondstoffen. Hoe meer soorten planten en dieren, hoe sterker en veerkrachtiger de natuur. En dat is weer goed voor ons allemaal. 

Uitzonderingen maaibeheer 

Soms is het nodig om de grasvelden vaker te maaien. Bijvoorbeeld voor de veiligheid in het verkeer, omdat je over het gras heen moet kunnen kijken. Maar ook gazons maaien we vaker. Want daarop wordt gespeeld en gesport en dat willen we graag zo houden. Sommige gazons zijn ongeschikt, maar ook daar hebben we oplossingen voor. Tot slot passen we het onderhoud van hondenuitlaat- en loslaatstroken aan op de locatie en het gebruik. Over al deze onderwerpen kunnen inwoners vragen stellen tijdens deze bijeenkomst. Later dit jaar vinden er meer inloopbijeenkomsten plaats op andere locaties in Helmond.


Dit nieuwsbericht is 320 keer bekeken