Inge van Melis, 40 jaar verloskundige: “Het mooiste aan mijn baan is, dat het nooit routine wordt”

Gepubliceerd op: 13 juni 2019 17:08

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Door: Jet Vetter

Helmond: Als jonge meid wilde Inge van Melis medicijnen studeren, bij voorkeur kindergeneeskunde. Maar toen ze tijdens een beroepenvoorlichtingsavond op school binnen liep bij een informatiestand van de opleiding voor verloskundigen, bedacht ze dat dat toch ook wel een leuk beroep was. Inmiddels helpt ze al weer veertig jaar nieuwe Helmonders op de wereld. En nog steeds met even veel plezier.

“Ik heb ze niet geteld, al die kinderen. Een orthopeed telt toch ook zijn patiënten die hij een nieuwe knie of heup geeft niet. Het is gewoon werk, alhoewel het aan de andere kant ook heel speciaal is en dat moet zo blijven, want anders stop ik er mee”, vertelt Inge, die voorlopig nog op volle kracht doorgaat. Plannen om met pensioen te gaan, heeft ze nog niet.

“Het mooiste aan mijn baan is, dat het nooit routine wordt. Dat is fantastisch. Ik houd van de afwisseling, zo heb ik bijvoorbeeld spreekuur in de praktijk of op locatie, ben voor gesprekken bij mensen thuis en dan zijn er natuurlijk de bevallingen. Het is speciaal om met vrouwen vanaf zeven weken dat ze in verwachting zijn tot aan de bevalling een heel intensieve band te hebben. Vooral vrouwen die een eerste kind krijgen, zie je groeien. Eerst is er toch wel angst, maar als alles achter de rug is en ze hun kindje in de armen hebben, zie je dat ze gegroeid zijn en zelfvertrouwen hebben gekregen. Die prestatie hebben ze toch maar mooi geleverd”.

“Als je erover nadenkt, is het toch elke keer heel bijzonder dat een vrouw een kind op de wereld zet, hoe zwaar het ook ooit kan zijn. En dat is maar goed ook, anders zouden we er al snel niet meer zijn geweest als mensheid”, grapt Inge.

“In de afgelopen veertig jaar is er veel veranderd in de wereld, maar baren blijft hetzelfde”, vertelt Inge verder. “Vroeger maakte je bijvoorbeeld per zwangerschap misschien één echo, maar nu hebben aanstaande moeders graag al in de vijfde week een echo en meerdere  tijdens het verloop van de zwangerschap. Om op de hoogte te blijven van alle innovaties, zijn mijn collega’s en ik altijd bezig met bijscholen. Zo mogen we tegenwoordig spiraaltjes zetten. Op het eerste gezicht lijkt, dat een beetje vreemd. Wij zijn er toch om te helpen kinderen op de wereld te zetten en niet om ervoor te zorgen, dat ze niet worden geboren? Maar na de bevalling hebben we het met de moeders vaak over anticonceptie en dan is het heel vertrouwd als wij dat voor hen kunnen regelen”.

Inge laat vol trots de praktijk aan de Wethouder Ebbenlaan 168 zien. “Natuurlijk heb ik fijn werk en ik houd het ook al die jaren vol, mede omdat ik het heerlijk vind om onze praktijk samen met jonge collega’s vorm te geven. Die collega’s zijn Lenneke van Oorschot, Fleur de Wolf en Linda Verbakel . Met hen houdt Inge het vast en zeker nog wel een flink aantal jaren uit!

Wie meer wil weten over de Verloskundige Groepspraktijk Helmond kan eens kijken op de website: www.verloskundigenhelmond.nl


Dit nieuwsbericht is 556 keer bekeken

X
X