De Hagenees: Incognito in de wijk

Gepubliceerd op: 2 juli 2020 15:39
Gewijzigd op: 1 juli 2020 10:03

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Helmond-West, Voorpagina

Een mastodont was de Goddelijke Voorzienigheid midden in de derde Haag en geflankeerd door de Arbergstraat en de van Hornestraat. Aan beide laatste straten lagen de zijingangen en hoofdingang aan de derde Haagstraat. Gebouwd in 1956-1957 en het gebouw had 900 zitplaatsen en 100 staanplaatsen (achter in de kerk) welke niet voorzien waren door de architect, maar zo als zo vaak in het Haagje gaven de inwoners zelf inhoud aan de functionaliteit van een gebouw.

Het was jammer dat de asbakken ontbraken, maar verder perfect. De zijingang aan de van Hornestraat was een belangrijke, want daar woonde Toon, de barbier van het Haagje, en hij had bij het uitgaan van de kerk goed zicht op wie er geknipt moest worden. Toon knipte alles waar haar op zat en had voor de jongens, meisjes en de ouderen maar één model. Je kon aan d’n hond zien, als hij die had geknipt, bij welke familie dat bisje hoorde. Dat was makkelijk want als er weer eens twee aan elkaar geplekt zaten, kon die familie unne emmer kou water over die bisjes gooien. Dikke Leo was dit niet ontgaan en hij zat binnen de kortste keren in de Telstar studio’s in Weert bij de familie Hoes en nam daar zijn wereldhit “Puntje d’r in puntje d’r uit “ op. Het nummer stond jaren in de Haagse hitparade.

Maar nog effe terug naar Toon. Een man met humor maar vooral een haar- specialist bij uitstek. Pragmatisch ingesteld en van gezeik kreeg hij anale jeuk. Toch is hem ooit gevraagd om voorzitter te worden van de Nederlandsche Vereeniging tot behoud van de schaamluis. Nu een uitstervende diersoort, maar dat Toon toen al met zijn vooruitziende blik in de gaten. Hij zei dat er een grote kaalslag op komst is en dat die beestjes zullen gaan uitsterven. Het wordt een zeldzaamheid, zei Toon en heel misschien kun je er nog een vinden in unne snor of bij de kont van een schaap, maar dan heddut wel gehad. Na ampel beraad heeft Toon deze functie afgewezen en de Vereeniging laten weten dat hij het jammer vindt dat wat door God is gegeven door de mensheid zomaar wordt afgeschoren. Laten we met Toon hopen dat de natuur bij de mens zich gaat herstellen en de eerste tekenen daarvoor zijn hoopgevend.

Het Hageneesje.


Dit nieuwsbericht is 96 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X