In het voorjaar wordt de natuur onvoorzichtig

In het voorjaar wordt de natuur onvoorzichtig
Gepubliceerd op: 8 april 2021 12:00
Gewijzigd op: 8 april 2021 9:56

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Sinds de start van de lente hebben we een paar prachtige voorjaarsdagen gehad, gevolgd door een enkele winterse dag die het spreekwoord ‘Aprilletje zoet, draagt nog wel eens een witte hoed’, recht aandoet. De natuur is ondanks die grillige temperaturen overduidelijk al volop bezig met het voorjaar. Bloesem, jong blad aan de bomen en hazen en eenden die achter elkaar aan zitten.

Ook wij trekken er – juist in deze coronaperiode – met zijn allen massaal op uit om van de natuur te genieten en die metamorfose zelf te zien. Belangrijk om te weten is dat de natuur nu juist extra kwetsbaar is en om aanpassing van ons gedrag vraagt. Reden voor vrijwilligers van Wildbeheereenheid (WBE) De Helm om in de pen te klimmen en in het Helmondse buitengebied voorlichting te geven.

Het voorjaar staat voor nieuw leven. Tot zover niets nieuws. Planten en dieren hebben allemaal hun eigen strategie om in het voorjaar hun nakomelingen de beste kans te geven op een goede start. Er zijn dieren die in een nest(kast) of in een hol ter wereld komen en daar enige tijd in een beschermde omgeving zich kunnen ontwikkelen. Andere dieren, zoals haas, ree maar ook weidevogels, komen ter wereld zonder die bescherming en moeten de eerste periode van hun leven vertrouwen op hun schutkleur om te overleven. Mocht u tijdens een wandeling of fietstocht die dieren tegenkomen, dan geldt dat u de dieren het beste niet kun aanraken om te voorkomen dat de dieren verstoten worden. Bovendien zijn de ouderdieren waarschijnlijk vlakbij.

Daarnaast is het aanlijnen van honden in het buitengebied ontzettend belangrijk. Het is fijn dat de hond lekker kan rennen, maar helaas rent de hond regelmatig achter dieren aan die juist al hun energie steken in het verzorgen van hun jongen en zijn jonge dieren weerloos tegen een hond (groot of klein, jong of oud). WBE De Helm plaatst in deze periode daarom borden om wandelend publiek hierop te wijzen.

Ook het gedrag van dieren verandert: door hormonen gedreven komt territoriumdrift bovendrijven of neemt de onvoorzichtigheid toe door paringsdrang. In deze periode zie je regelmatig dat de mannelijke wilde eenden (woerden) de vrouwtjes achterna zitten en daarbij soms ook midden op straat belanden. Ze vliegen niet tijdig op en belanden voor de wielen. Dominante reebokken beginnen jongere bokken hun territorium uit te jagen en in april en mei neemt de kans op een aanrijding als gevolg hiervan toe.

Op verschillende locaties in Helmond zal later dit jaar worden bekeken hoe de kans op een aanrijding met een wild dier kan worden verkleind door onder andere nieuwe wildspiegels te plaatsen. Uit onderzoek is bekend dat van alle maatregelen het beperken van de snelheid het grootste effect heeft. U ziet aan de waarschuwingsborden langs de weg waar de kans op plotseling overstekend wild het grootst is. Een gewaarschuwd mens telt voor 2!

Een mooie lente gewenst! Meer weten? Benader WBE de Helm via info@wbe-dehelm.nl


Dit nieuwsbericht is 627 keer bekeken

X
X