‘Iedereen wil financieel weer vooruit kunnen kijken’

financieel weer vooruit kunnen kijken armoedeplatform SaldoPlus
Gepubliceerd op: 8 april 2021 13:45
Gewijzigd op: 8 april 2021 10:26

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Samen met 17 andere medewerkers maakt Erwin Derks SaldoPlus, gevestigd aan de St. Hubertusstraat 2 in Helmond. Deze organisatie beheert de financiën van meer dan 900 mensen in Noord-Brabant en Noord-Limburg. Mensen die om wat voor reden dan ook dat zelf niet kunnen. Het aantal mensen groeit. In Helmond doen 400 mensen een beroep op SaldoPlus. “Onze maatschappij wordt steeds complexer”, zegt directeur Erwin Derks. “Veel mensen worden overvraagd, iets waar we ons echt zorgen om maken.”

Voor wie is SaldoPlus
“Vaak zie je dat cliënten die bij ons komen een klein sociaal netwerk hebben. Ze hebben niet een oom of buurvrouw die hen even kan helpen bij het lezen van brieven van belasting, gemeente of UWV bijvoorbeeld. Vaak hebben onze cliënten ook een taalachterstand. Ze kunnen slecht lezen.” Het resultaat is dat velen in voortdurende financiële problemen leven. Zelf kunnen ze de problemen niet meer overzien. Deze mensen kunnen een beroep doen op SaldoPlus. Maar in Helmond zijn nog een aantal andere partijen actief om mensen met financiële problemen te helpen: de LEVgroep, schuldhulpmaatje, Humanitas, de gemeente en er zijn ZZP-ers die als budgetcoach bijspringen. Het grote aanbod aan hulpverleners geeft wel aan dat er veel vraag is. “Wat we doen is de financiën stabiliseren. Dat geeft rust om ook aan andere problemen te kunnen werken. Onderzoek heeft uitgewezen dat financiële stress tot 60% van de denkcapaciteit weg kan nemen: je bent zo met je schulden bezig dat zaken als werk, je gezin, je relatie er erg onder leiden.”

Wat kan SaldoPlus doen?
Toch duurt het vaak lang voordat de stap naar schuldhulp wordt gezet. “Over problemen met geld praten is een groter taboe dan praten over seks.” De cliënten kunnen via een gerechtelijke uitspraak bij SaldoPlus terechtkomen. Vaak hebben ze al jarenlang problematische schulden. “Daarnaast kloppen mensen ook vrijwillig aan. Voor hen doen we vaak inkomensbeheer. Tenslotte worden we ook gevraagd om budgetcoaching te doen. Mensen doen hun financiën dan grotendeels zelf, maar ze vinden het fijn als een deskundige over hun schouder meekijkt. We adviseren ze bijvoorbeeld om een buffer voor noodsituaties (wasmachine stuk) te maken. Als cliënten bij ons aankloppen gaan we met ze aan tafel zitten: wat zijn je uitgaven, wat zijn je inkomsten. We maken een financieel plaatje en kijken of ze mogelijk recht hebben op toeslagen of kwijtschelding. Daarnaast kijken we of een collectieve zorgverzekering voor hen aantrekkelijk is. Zo wordt duidelijk wat het maximale inkomen is en met welk leefgeld ze verder kunnen. Je kunt dan financieel weer vooruitkijken!”

Lange termijn
Met deze werkwijze kan SaldoPlus mensen helpen die in de problemen gekomen zijn of dreigen te komen. “We besteden ook veel aandacht aan nazorg. Wanneer mensen schuldenvrij zijn, zien we nog te vaak dat ze terugkomen. Dat zijn faalervaringen en die wil je zoveel mogelijk beperken.” Directeur Erwin Derks zou erg graag zien dat er meer voorlichting is, zodat minder mensen in de problemen komen.

Het onderwijs zou daar volgens hem een belangrijke rol in kunnen spelen. “Het is belangrijk dat jongeren in hun opvoeding een reëel beeld van de maatschappij krijgen. Vaak weten jongeren wel wat ze willen, maar niet wat dat kost. Ze gaan bijvoorbeeld studeren, bouwen een studieschuld op en gaan daarna in deeltijd werken. Maar ze willen wel een koopwoning, een auto, reizen… Dat is niet reëel. Belangrijk dus om een budgetcheck te doen.

Armoedeplatform Helmond wil partners die zich bezighouden met het armoedebeleid met elkaar verbinden. De komende weken stelt het platform vier van zijn leden voor. Deze week: de bewindvoerder.
Meer info: www.armoedeplatform-helmond.nl.


Dit nieuwsbericht is 815 keer bekeken