Huldiging Helmondse Paralympische topsporters

Huldiging Helmondse Paralympische topsporters
Gepubliceerd op: 16 september 2021 9:25
Gewijzigd op: 21 september 2021 14:00

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Aansluitend grootse verrassing voor Niels Vink in het Helmond Sport Stadion

HELMOND Afgelopen dinsdag werden de drie Helmondse Paralympische topsporters Niels Vink, Frederique van Hoof en Amy Siemons gehuldigd bij de Warande. Aanwezig waren onder andere burgemeester Elly Blanksma en Commissaris van de Koning Ina Adema onder muzikale begeleiding van een delegatie van de vier Helmondse harmonieorkesten. Na de huldiging was er een verassingsevenement voor de achttienjarige rolstoeltennisser Niels Vink in het Helmond Sport Stadion.

Door: Floortje Jansen

Drie toppers uit Helmond
Netjes op afstand en zittend op plastic stoelen kijken genodigden en geïnteresseerden toe hoe ceremoniemeester Patrick Houthooft in gesprek gaat met de jonge kampioenen in het Caratpaviljoen. “Volgens mij hebben jullie hier meer publiek dan tijdens jullie wedstrijden in Tokio, of niet?”, merkt hij op. Paralympisch wheeler Amy Siemons beaamt dit. “Meer dan wat sportcollega’s en mijn team mocht er niet mee naar binnen.” Voor haar was dit de derde keer dat ze deelnam aan de Paralympische Spelen. “Het is natuurlijk een grote eer om dit drie keer mee te mogen maken”, begint ze. “Maar tegelijkertijd ben ik ook blij voor de andere sporters hier dat zij deze editie hebben beleefd als eerste. Ik miste namelijk het publiek en de hele entourage van de vorige Spelen. Zij weten niet beter en kunnen dus nog meer daarvan genieten in Parijs over drie jaar.”

Zelf gaat ze dan niet mee. Met haar zesendertig jaar mag ze met zogeheten ‘sporterspensioen’. In 2020 was ze helemaal klaar voor haar laatste Spelen, met als doel er met een knal uit te gaan. Maar tijdens de coronapandemie raakte ze geblesseerd en kon ze niet worden behandeld en dus ook niet trainen. Haar voldoening haalt ze dan ook niet uit de prestatie en het resultaat dat ze behaald heeft bij de Spelen. “Wat ik voor de rest van mijn leven meeneem, is de weg ernaartoe die ik heb afgelegd, dat is het belangrijkste binnen topsport. Niet het resultaat.”

Voor Frederique van Hoof, zilveren medaillewinnares van het Paralympisch tafeltennissen, kwam het bericht dat ze naar Tokio mocht onverwachts. “Ik was volop aan het trainen voor Parijs over drie jaar, maar eind juni kreeg ik een belletje om mee te doen aan de Spelen in Tokio. Toen ben ik in een stroomversnelling beland.” In tegenstelling tot Amy vond zij als ‘broekie’ binnen de topsport het helemaal niet erg dat er geen publiek zat. “Ik appte mijn moeder met dat ik blij was dat de zaal leeg was. Anders zou ik alleen maar om me heen gaan kijken naar al die mensen. Al had ik mijn ouders er wel graag bij gehad.”

Naast haar studie traint en speelt ze nog altijd, onder andere bij de club waar het voor haar allemaal begon: de Stiphoutse tafeltennisvereniging. Zo blijven de drie Helmondse sporters dicht bij huis. Drie Helmonders van de 73 gekwalificeerde Nederlandse Paralympische Sporters!

Huldiging Helmondse Paralympische topsportersVan links naar rechts: Paralympiër Niels Vink, Commisaris van de Koning Ina Adema, paralympiër Frederique van Hoof, burgemeester Elly Blanksma, paralympiër Amy Siemons. F | Wim van den Broek.


Verrassing voor Niels
De achttienjarige Niels Vink, ook bekend als Niels on Wheels, was pas sinds acht uur ’s ochtends terug in het thuisland. Na de Spelen in Tokio vloog hij namelijk door naar de US Open in Amerika, waar hij wederom de winst behaalde: samen met zijn spelpartner Sam Schröder werd hij eerste in het dubbelspel en tweede in zijn enkelspel. Hierdoor miste hij de huldiging van het Koninklijk Huis voor de Nederlandse winnaars en daarom was Commissaris van de Koning Ina Adema aanwezig om hem te ridderen.

Vanwege de coronamaatregelen was de eer aan Niels’ moeder Nicole om het lintje bij hem op te spelden. Zij had hem die ochtend pas weer gezien, twee weken nadat hij goud en brons behaalde bij de Spelen, want ook zij mocht niet mee om hem aan te moedigen in Tokio.

Dat werd later die avond ruimschoots goedgemaakt in het Helmond Sport Stadion, waar een nietsvermoedende Nicole naartoe werd gestuurd om een al even onwetende Niels binnen te zien worden gereden in een Porsche. Na de huldiging maakte hij met zijn goede vriend Joël Borelli een rondje door Helmond, zonder te weten van de wachtende supporters en opgezette feest voor hem in het stadion. Behendig klimt hij even later op het voor hem opgezette podium, waar verschillende gasten hem toespreken en er met het publiek een quiz over zijn avontuur wordt gehouden. Want wie het verhaal van de negenjarige Niels bij de Paralympische Spelen in Londen die zonder ooit gesport te hebben tegen zijn moeder roept daar ook ooit te willen spelen niet kent, heeft onder een steen geleefd.

Maar welke alwetende weet antwoord te geven op de vraag hoe vaak hij het afgelopen jaar getest is op corona of hoeveel vliegkilometers hij erop heeft zitten in 2021? Voor die laatste vraag moet hij zelf ook afkijken op het briefje. “68.323!”, klinkt het dan toch volmondig.

Ook gegadigden van het Dr. Knippenbergcollege, Niels’ oude middelbare school, zijn aanwezig om hem te feliciteren. Maatschappijleerdocente Kitty Schirru haalt het volgens haar mooiste moment aan dat ze zag van Niels’ avontuur op televisie. “De allergrootste smile kreeg ik op mijn gezicht toen ik een BBC-commentator hoorde zeggen ‘The teenage sensation from the Netherlands: Niels Vink!’”

Maar behalve om hem te feliciteren, is directrice Jule Frantzen er om hem iets heel speciaals te vragen. In oktober wordt het nieuwe schoolgebouw van de school namelijk officieel geopend op Sport- en Beleefcampus de Braak. Aan Niels Vink de eer om de officiële handeling te verrichten en daarnaast ambassadeur te worden van de Sportklas die ‘de Knip’ rijk is. Zijn antwoord? “Eh, ja!”


Dit nieuwsbericht is 329 keer bekeken

X
X