Hoe zit het nu met de mondkapjes in Helmond?

Gepubliceerd op: 12 juni 2020 12:06

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Helmond: We zien om ons heen steeds meer mensen die een mondkapje dragen. Maar wat zijn nu precies de regels? Wanneer moet ik een mondkapje dragen, waar moet deze aan voldoen en waar kan ze kopen? In dit artikel vindt u alle belangrijke informatie. 

Wanneer is een mondkapje verplicht?

In het OV is anderhalve meter afstand houden vaak niet mogelijk. Daarom is vanaf 1 juni het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar in de trein, bus, metro en tram. Ook op veerponten is het dragen van een mondmasker verplicht. Op straat, in winkels of in andere openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje niet nodig. Het dragen van een mondkapje is een aanvulling op de bestaande hygiëneregels.

1,5 meter afstand houdenthuis blijven bij ziekte en verkoudheidhanden wassen met water en zeepniezen en hoesten in de elleboogpapieren zakdoekjes gebruikengeen handen schudden

Wat voor mondkapje moet ik dan dragen?

Reist u met het openbaar vervoer? Dan moet u een niet-medisch mondkapje dragen. Dit is een mondmasker dat niet in de zorg gebruikt wordt. Let op: een niet-medisch masker beschermt niet uzelf tegen het virus, maar verkleint de kans dat u anderen besmet. Wie geen mondkapje draagt riskeert een boete van €95,00. Er zijn 2 soorten mondkapjes die geschikt zijn voor het openbaar vervoer: 

Een wegwerpmondkapje: deze kunt u één keer gebruiken, circa 3 uur. Kosten ongeveer €0,40 cent per stukHerbruikbare mondkapjes: mondkapjes die meerdere keren te gebruiken zijn omdat ze gewassen kunnen worden. Kosten: van €5,00 tot €20,00Het is ook mogelijk om zelf een mondkapje te maken van katoen, bijvoorbeeld van een zakdoek, t-shirt of kussensloop. Een sjaal of een mondkapje van een sok zijn niet toegestaan in het OV.

Waar kan ik een mondkapje kopen?

Niet-medische mondkapjes zijn ruim voorradig bij drogisterijen, supermarkten en verschillende andere winkels. De website www.vergelijkmondkapjes.nl biedt actuele informatie over het gebruik van mondmaskers en verkooppunten van mondkapjes. Let op: op veel stations zijn de maskers nog niet te koop. Zorg dus dat u voordat u gaat reizen een mondkapje in huis hebt. 

Hoe gebruik ik veilig een mondkapje?

Een niet-medisch mondkapje verkleint de kans dat het coronavirus via druppels uit mond en neus wordt verspreid. Daarvoor is het wel belangrijk dat u het masker op de juiste manier draagt en gebruikt. 

Was uw handen met water en zeep voordat u het masker opzetGebruik alleen de touwtjes of elastiekjes om het mondkapje op te zetten, raak de binnenkant niet aanZorg dat het masker goed aansluit op het gezicht en dat de neus en mond goed bedekt zijnAls u het mondkapje weer afzet wast u eerst weer uw handen met water en zeepGebruik wederom de touwtjes of elastiekjes om het masker af te zetten en raak de binnenkant niet aanGooi het mondkapje weg (wegwerpmasker) of was het masker op 60 graden (herbruikbaar masker)

Dit nieuwsbericht is 1015 keer bekeken

X
X