Historische gildedag voor St.Antonius Abt

Historische gildedag voor St.Antonius Abt
Gepubliceerd op: 17 september 2021 9:42

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

MIERLO-HOUT Zondag 12 september was het voor ’t gilde, zeker voor de geschiedschrijving, een bijzondere gildedag. Zo werd na ruim 30 jaar een nieuw uniform gepresenteerd. In de H. mis van 9.30 uur werden door deken/pastoor Pieter Scheepers de kostuums officieel gezegend. Hij moest bekennen dat na een zorgvuldig proces het resultaat prachtig was. Een gildekostuum met ‘moderne’ uitstraling, op detail zeer verzorgd en statige uitstraling. Kortom, lovende woorden die op die dag meerdere keren werden gehoord!

Na de presentatie op het kerkplein met de ludieke duivenact en een gezamenlijke heildronk/toost van ’t Pijpke, trok het gilde in optocht naar het gildeterrein waar de gezamenlijke lunch werd genoten. Daarna werd de schietboom voor het koningsschieten vrijgemaakt en werd de oude koning Adrie van de Laar van zijn koningschap ontheven. Hij schonk ’t gilde een prachtig koningsschild voor op de zilvermantel.

Het koningsschieten werd zoals gebruikelijk geopend door de wereldlijke macht (wethouder Harrie van Dijk), kerkelijke macht (pastoor Pieter Scheepers), beschermheer (Berry Verhoeven) en oud koning (Adrie van de Laar). Daarna was het de beurt aan de gildebroeders, gildezusters en gildeheren. Er ontspon zich een spannende wedstrijd maar de (houten) vogel bleek uit goed hout gesneden! Echter na het 146e schot kwam het laatste restje naar beneden. Jelco Beekers was die schutter en hij mag zich daarna voor een periode van 2 jaar, koning van gilde St. Antonius Abt Mierlo-Hout noemen.

Vriendin Julia werd de koningin en was ’t gilde weer een koningspaar ‘rijker’. O ja, historisch omdat zover in de annalen bekend, Jelco de jongste koning ooit is. Na de installatie was het de beurt aan de ruim aanwezige Vrienden van ’t Gilde. Na 225 (!) schoten was het Mike van Poppel, de zoon van…, degene die het laatste stukje ‘vogel’ naar beneden haalde. Hij mocht de wisselbokaal hierdoor in ontvangst nemen. De inwendige mens werd daarna via de lekkernijen van Zaal de Koning gevuld en het bleef daarna nog lang onrustig op het gildeterrein. Het gilde mag weer terugzien op een fantastische (historische) gildedag. Iedereen bedankt die daaraan heeft meegewerkt, ’t gilde leeft op ’t Hout (en dat doet zij al eeuwen!).


Dit nieuwsbericht is 283 keer bekeken

X
X