Het karwei is weer geklaard in de Sint Lambertuskerk

Het karwei is weer geklaard in de Sint Lambertuskerk
Gepubliceerd op: 25 november 2021 12:24

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

CENTRUM Voor het zoveelste jaar op rij hebben de studenten van SintLucas uit Boxtel hun examenopdracht tot een goed einde gebracht. De opdracht voor dit jaar was het restaureren van twee wanden in de kerk, waarop een tapijt was geschilderd. Het was mooi om te zien op welke wijze de dertien studenten decoratie- en restauratieschilder dit hebben gedaan.

Tekst en foto's: Henk van Dijk

Het karwei is weer geklaard in de Sint Lambertuskerk

Voor de start moesten ze eerst alles onderzoeken hoe zij dit karwei zouden gaan klaren. De schilderingen die zij moesten restaureren, waren al in de jaren twintig van de vorige eeuw door de firma Perey uit Venlo op deze twee muren aangebracht.

Het karwei is weer geklaard in de Sint Lambertuskerk


Ze moesten ook zelf de sjablonen maken en met smetlijnen en schietlood werd er dan het sjabloon op de muur gezet en de afbeelding er weer opnieuw aangebracht. Het was enorm veel handwerk wat ze hierbij moesten verrichten. In vier weken tijd, de koude in de kerk trotserend en met veel enthousiasme, hebben zij de beide muren weer mooi toonbaar gemaakt. Hun toeverlaat op de momenten dat het niet helemaal lukte zoals ze het wilden, was wederom dit jaar hun alleswetende docent Joep Dircks. Het helse karwei is helemaal volgens plan verlopen en woensdag kon de steiger al bij de ene muur worden afgebroken en de andere muur was dondermorgen bevrijd van de steigers. Het is weer een mooi stukje werk dat deze twaalf meiden en een jongen hier in de Helmondse Sint Lambertuskerk hebben achtergelaten. Chapeau.


Dit nieuwsbericht is 154 keer bekeken

X
X